Costa Rica sætter ind mod vold mod kvinder

27930390986_6424bf097d_k
Costa Ricas hovedstad San José. Sammenlignet med nabolandene er Costa Rica en fredfyld oase. Den stigende vold mod kvinder bekymrer dog regeringen.
Foto: D: Convertini (CC BY-SA 2.0)
Laurits Holdt

Regeringen i det mellemamerikanske land Costa Rica har udformet en nødplan for at bekæmpe vold mod kvinder. Det gør den på baggrund af en stigning i vold i hjemmet fra 20,8 sager pr. 10.000 indbyggere i 2013 til 27,3 pr. 10.000 i 2015. Det skriver et latinamerikanske nyhedsmedie teleSur.

Tirsdag underskrev præsident Carlos Alvarado Quesada og kvindeminister Patricia Mora Castellanos et dekret, der skal sætte gang i en række tiltag, som skal beskytte voldsramte kvinder og opdage vold i hjemmene tidligere end det er tilfældet i dag.

Regeringen har ifølge teleSur været under pres fra flere end 20 kvinderettighedsgrupper for at skride hårdere til værks på området.

Udover en umiddelbar nødplan er der brug for en generel mentalitetsændring i landet, for at komme volden mod kvinder til livs, sagde Patricia Mora Castellanos efter underskrivelsen af dekretet.

Alene i år er 15 kvinder blevet dræbt af deres partner, skriver Tico Times. Landet har omkring 4,9 millioner indbyggere.

I april 2018 sagde daværende præsident Luis Guillermo Solís, at det stigende antal sager om vold mod kvinder bl.a. skyldes en generel stigning i voldskriminalitet – som igen skyldes stigende problemer med narkotika.