Forsker vinder årets Danida Alumne-pris for at fremme grøn omstilling i Costa Rica

olman-segura-bonilla-2021-2-1024x694
Olman Segura-Bonilla fik sin ph.d. i Danmark i 2000 på et stipendium fra Danida Fellowship Centre.
Foto: Danida Fellowship Centre, bringes med tilladelse af Olman Segura-Bonilla
Gerd Kieffer-Døssing

27. oktober 2021

Det bliver Olman Segura-Bonilla fra Costa Rica, der løber med dette års Danida Alumne-pris. Den får han får sin ”banebrydende og utrættelige bestræbelser på at bruge innovation og ny viden til at fremme den grønne omstilling i Costa Rica”.

Bag prisen står Danida Fellowship Centre, der siden 1960’erne har uddelt stipendier til forskere fra udviklingslande, der er kommet til Danmark som led i deres studier. I alt har cirka 30.000 forskere gennem årene fået tildelt et Danida-stipendie.

Danida Alumne-prisen blev indstiftet i 2017 og gives til en alumne, der med udgangspunkt i sine Danida-finansierede studier har bidraget til positiv udvikling i sit hjemland eller inden for sit forskningsområde.

For Segura-Bonilla drejer den positive udvikling sig om at hjælpe den grønne omstilling på vej i hjemlandet, Costa Rica.

En bæredygtig tilgang til økonomisk udvikling
Det mellemamerikanske land Costa Rica, der ligger mellem Nicaragua og Panama, er kendt som en af verdens fremmeste øko-destinationer. Med hektar efter hektar af vild, frodig regnskov og smukke strande i kilometervis byder landet på den ene storslåede naturoplevelse efter den anden.

Læs også: Costa Rica: Turisterne kommer, og det gode liv vender tilbage

Costa Rica har også taget store skridt for at bevare og beskytte naturen. Nationalparker og reservater udgør en fjerdedel af landets samlede areal og stort set alt landets elektricitet kommer fra vedvarende energikilder. Men sådan har det ikke altid været.

”Costa Rica har i løbet af de sidste 30 år bevæget sig fra at være et kaffe- og bananproducerende udviklingsland til et mellemindkomstland, hvor økoturisme og teknologisk udvikling er blevet rygraden i økonomien (…) Vi er nået langt, men disse landvindinger er kun opnået gennem langsigtet engagement i bæredygtighed og fremadrettet, vidensbaseret innovation,” siger Olman Segura Bonilla i et interview med Danida Fellowship Centre fra 2020.

Olman Segura-Bonilla, der oprindelig er uddannet økonom, fik som Danida-stipendiat sin ph.d. fra Aalborg Universitet i 2000, hvor han deltog i forskningsprogrammet Sustainable Development Strategies for Central America. Siden har han, blandt andet som erhvervs- og socialminister, været med til at udvikle en anderledes tilgang til økonomisk udvikling, der er mere holistisk og bæredygtig, og som i højere grad tager højde for miljø og natur end traditionelle modeller.

Siden 2014 har Olman Segura-Bonilla været ansat som professor ved Universidad Nacional i Costa Rica.

Du kan følge med i prisoverrækkelsen, der bliver livestreamet den 3. november klokken 17:15-17:30.

Danida Alumne-prisen er blevet uddelt siden 2017, og den første pris gik til etiopiske Tedrow Adhanom Ghebreyesus, der i dag er chef for WHO. Se alle prismodtagere på Danida Alumne Networks hjemmeside.