Grønt lys for ægteskab mellem personer af samme køn i Costa Rica

gettyimages-1227273824
Glade indbyggere i Costa Ricas hovedstad San Jose fejrer lovændringen, der tillader personer af samme køn at gifte sig.
Foto: Manuel Arnoldo Robert Batalla/Getty Images.
Laurits Holdt

31. maj 2020

Homoseksuelle par i Costa Rica kan nu gifte sig, efter en omstridt paragraf i landets lovgivning, der specifikt forbød dette, er blevet afskaffet.

Et lesbisk par, Alexandra Quiros og Dunia Araya, var tirsdag 26. maj de første til at benytte sig af muligheden, og deres bryllupsceremoni blev vist på landsdækkende tv som kulmination på et tre timer langt ”mens vi venter”-program. Flere andre par fulgte efter i dagene derpå.

Se et nyhedsindslag om det længere nede i artiklen.

En kløft i samfundet
Diskussionen om ægteskaber mellem personer af samme køn begyndte for alvor i januar 2018, da Den Interamerikanske Menneskerettighedsdomstol afgjorde, at forbuddet mod at to mænd eller to kvinder gifter sig, var en overtrædelse af menneskerettighederne.

Domstolen er en del af den regionale samarbejdsorganisation Organisationen for Amerikanske Stater, og den har faktisk sit hovedsæde i den costaricanske hovedstad San José.

Spørgsmålet kom til at spille en afgørende rolle i præsidentvalgkampen i månederne efter. Den evangelist kristen kandidat Fabricio Alvarado Muñoz skød frem i kandidatfeltet med et løfte om at nægte at følge menneskerettighedsdomstolens afgørelse. Et flertal af vælgerne støttede dog modkandidaten Carlos Alvarado Quesada, der lovede at følge afgørelsen, og som også har hyldet lovændringen i blandt andet dette tweet.

Præsidentvalget udviklede sig til en afstemning for eller imod homoseksuelles ret til at gifte sig og homoseksuelles rettigheder i det hele taget. En debat, der skabte dybe kløfter i samfundet, sagde landets tidligere vicepræsident Ana Helena Chacón Echeverría tilbage i 2018 på en konference i London, ifølge nyhedstjensten Pink News, der skriver om og for seksuelle minoriteter.

I august 2018 fulgte landets højesteret op med en afgørelse, der slog fast, at forbuddet var diskriminerende og i modstrid med landets grundlov. Domstolen gav lovgiverne 18 måneder til at ændre loven.

Costa Rica, der ligger mellem Panama og Nicaragua, er det første land i Mellemamerika, der har tilladt personer af samme køn at blive gift. Men både i dele af Mexiko og i Argentina, Brasilien, Colombia, Ecuador og Uruguay er det tilladt, skriver BBC.