Dagsorden 2030 (16): KULU: Kvinder først, sidst og midt mellem

Laurits Holdt

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

KULU er ikke det mindste i tvivl: Der må nødvendigvis være et selvstændigt mål for ligestilling, kvinders rettigheder og muligheder – i fagsproget empowerment.

Janice Førde

Når Janice Goodson Førde, forkvinde for KULU – Kvindernes U-landsudvalg – understreger, at de globale udviklingsmål efter 2015 må have et specielt mål for kvinderettigheder og ligestilling, er det både fordi det nuværende MDG3 om ligestilling og kvinders empowerment ikke nås og fordi selv de bedste hensigter om at integrere kvinders rettigheder og ligestilling i andre mål ikke er tilstrækkelige.

”Det er helt fint, når man taler om, at kvinders rettigheder og ligestilling skal indgå i alle mål, men det er bare ikke nok. Der er tværtimod en betydelige risiko for, at kønsaspektet drukner”, siger hun og understreger:

”Der skal dobbelt turbo på ligestilling, kvinders rettigheder og deres mulighed for at udnytte deres rettigheder. Det er ikke et spørgsmål om enten et selvstændigt mål eller integration i de øvrige mål. Det er et både og”.

”Det er OK, at udviklings-ministeren i sit interview med U-landsnyt.dk (http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/17-09-13/dagsorden-2030-2-friis-bach-vi-skal-ikke-v-re-ulti) siger, at det kan underminere den globale dialog, ”hvis vi for tidligt lægger os alt for fast på et helt specifikt sæt af mål”.

“Men det kan også være farligt at lytte for længe. Det kan tolkes som manglende engagement. Et velovervejet og velunderbygget argument for at selvstændigt ”kvinde mål” vil derimod være med til at signalere, at Danmark mener det alvorligt, når vi taler om lige rettigheder og muligheder for at udnytte dem”.

”Når opnåelse af MDG 3 halter langt efter de andre – og det gør det desværre -, er det desuden vigtigt at have et selvstændigt mål, som faktisk kan måle ligeværd og ligestilling mellem kønnene, vise kvinders potentialer og bliver et konstruktivt pres for at opnå de ny mål”, siger hun.

Janice G. Førde minder om, hvor svært det var blot at skabe det mindste fremskridt på Kvindekommissionens møde i marts 2013 og om, at de reaktionære kræfter, de kræfter der er imod ligestilling og kvinders lige rettigheder, står så stærkt som nogensinde.

Hun peger også på, hvilket stort dansk engagement, der ligger bag dannelsen af UN Women og siger, at den tidligere regerings stærke MDG3 kampagne gav resultater og fik målet sat på den internationale dagsorden.

”Danmark har været i førergruppen, når det gælder kampen for ligestilling, kvinders rettigheder og empowerment. Det forpligter, og det vil være mere end ærgerligt, hvis Christian Friis Bach ikke griber denne stafet og løber videre med den. Og det vil være synd for de millioner af kvinder ude i verden, der ikke har lige rettigheder, men behandles som andenrangs mennesker”, siger hun.

I interviewet med U-landsnyt siger udviklingsministeren, at hans ønsker for de nye udviklingsmål ”handler om seksuelle rettigheder, kvinders ret til at bestemme over egen krop, fred og sikkerhed, miljø samt ulighed”.

Hertil siger Janice G. Førde: ”Fokus på kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder, der også er en traditionel dansk prioritet, er rigtigt, men det må ikke stå alene. Kvinders rettigheder er mere. Meget mere”, siger hun.

Drøftelser i EU

Der er kun omkring et år til, at FN skal afgøre, hvad der skal afløse 2015-målene – FNs globale udviklingsmål – og muligvis vedtage et sæt mål for bæredygtig udvikling , der skal være rammerne for global udvikling i de næste årtier.

De forberedende møder er gennemført, rapporter fra forskellige aktører er kommet, og debatten er i gang.

I december indledes drøftelser i EU om målene, og her ville det være rigtigt, at Christian Friis Bach sætter handling bag sine ord – mange ord – om regeringens fokus på kvinders rettigheder, mener Janice G. Førde.

”Jeg er hele enig med ministeren om, at vi skal have ét sæt mål, ikke udviklingsmål og bæredygtighdsmål. Tingene hænger sammen og kan ikke meningsfyldt adskilles”, siger hun og slutter med at understrege, at også når det gælder bæredygtighed er kvinders og pigers rettigheder og empowerment centrale.” Og det skal op front”.

KULU er gået i gang med drøfte, hvilke delmål og hvilke indikatorer, man vil foreslå til det mål næste kvinderettighedsmål. Det sker i samarbejde med KULU’s partnere i internationale netværk. KULU vil gerne finde frem til delmål, der afspejler kvinders potentiale – både politisk og økonomisk.

WMG: Glem grøn økonomi

Women’s Major Group (WMG), har netop udgivet en række anbefalinger til målene for bæredygtig udvikling og post -2015 udviklingsdagsordenen.

I rapporten ”Gender Equality, Women’s Rights and Women’s Priorities: Recommendations for the Proposed Sustainable Development Goals (SDGs) and the Post-2015 Development Agenda” understreges, at man stadig – godt 20 år efter FN-topødet i Rio i 1992 – ser ligestilling mellem kønnene og kvinders rettigheder som noget, der skal integreres i udviklingsprogrammer i stedet for at betragte dem som helt nødvendige for at gennemføre bæredygtig udvikling.

Rapporten fra det af FN-nedsatte High Level –panel (HLP) om post-2015 udviklingsdagsordenen vil ifølge WMG også – foruroligende – dreje udviklingen i retning af virksomheders prioriteter og interesser, der kun yderligere vil marginalisere kvinder.

WMG anbefaler, at man skal bevæge sig mod en bæredygtigt, retfærdig og inkluderende økonomi i stedet for at bevæge sig mod grøn økonomi.

”Social and ecological justice, including women’s and girls’ rights and empowerment must be at the heart of sustainable development”, siges det blandt anbefalingerne fra WMG.

Gruppen blev dannet efter FN´s verdenstopmøde i Rio i 1992 og er en af ni FN grupper, der repræsenterer civilsamfund verden over i Rio+20 processen. Den har nu mere end 500 NGO’er som medlemmer.

Udviklingsmål 3 halter bagefter

Target: Eliminate gender disparity in primary and secondary education, preferably by 2005, and in all levels of education no later than 2015
Indicators: These include the share of women in wage employment in the non-agricultural sector and the proportion of seats held by women in national parliament.

I MDG-rapporten 2013 hedder det generelt om mål 3:
”Gender-based inequalities in decision-making power persist Whether in the public or private sphere, from the highest levels of government decision-making to households, women continue to be denied equal opportunity with men to participate in decisions that affect their lives”.

Og fra UN Women lyder det bl.a:

“Where are we?
Gender parity in schooling worldwide is closest to being achieved at the primary level; however, only 2 out of 130 countries have achieved that target at all levels of education.

Globally, 40 out of 100 wage-earning jobs in the non-agricultural sector are held by women. But women still enter the labour market on an unequal basis to men, even after accounting for educational background and skills.

As of 31 January 2013, the average share of women members in parliaments worldwide was just over 20 per cent. At the pace witnessed during the last 15 years, it will take nearly 40 years to reach the parity zone in parliaments.”

Læs mere om Women’s Major Group (WMG): www.womenrio20.org

Download rapporten ”Gender Equality, Women’s Rights and Women’s Priorities: Recommendations for the Proposed Sustainable Development Goals (SDGs) and the Post-2015 Development Agenda”:
http://www.womenrio20.org/docs/Womens_priorities_SDG.pdf

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-05-12/simi-jan-kulu-og-mathilde

Mere om Janice Førde på
http://www.kvindernesblaabog.dk/Default.aspx?pageid=14375

Læs andre artikler og indlæg i temaet ”2015 Målene og fremtidens globale udviklingsdagsorden”: http://www.u-landsnyt.dk/tema/2015-m-lene-og-fremtidens-globale-udviklingsdagsor