Danidas nye erhvervsplatform tager form

Morten Elkjær, kontorchef for Grøn vækst i Danida forklarer her nye trends som påvirker Danidas erhvervsplatform
Foto: Globalnyt
Forfatter billede

Danidas erhvervsplatform

 

I. Identifikation af udviklingsbehov og forretningsidé

Danida Business Delegations:

Støtter delegationsbesøg for danske virksomheder og potentielle samarbejdspartnere med henblik på at identificere forretningsidéer, som kan bidrage til bæredygtig vækst og jobskabelse i udviklingslande. Ordningen er en fælles erhvervsfremstødsordning mellem Eksportrådet og Danida.

II. Forretningsudvikling og rammevilkår

Danida Business Explorer:

Støtter danske virksomheders indledende afdækning af forretningsmuligheder, der fremmer udviklingsbehov.

Challenge funds: Danida udbyder i 2015 tre ”challenges”:

1. Social dialog og forbedrede arbejdsmarkeder støtter løsninger til at styrke dialogen mellem arbejdsmarkedets parter i udviklingslande og herigennem bidrage til at forbedre produktivitet og arbejdsvilkår.

2. Værdikædeindsatser og erhvervsuddannelse: Støtter bæredygtige værdikæder med henblik på at fremme produktivitet, erhvervsuddannelse og bæredygtige arbejds- og miljøforhold inden for energi, vandforsyning, tekstil og fødevareproduktion.

3. CSR-Puljen 2015:

Støtter indsatser rettet mod at forbedre arbejds- og levevilkår i udviklingslande og indsatser rettet mod at skabe folkelig viden, debat og dialog om CSR i Danmark.

Højpotentialeprojekter:

Er et 2-årigt pilotprogram med henblik på at identificere og fremme danske løsninger i store internationale projekter.

III. Implementering

Nyt Erhvervsprogram:

Afløseren for Danida Business Partnerships er under udvikling. Det nye erhvervsprogram består af to faciliteter: en partnerskabsfacilitet og en projektudviklingsfacilitet:

IFU SMV Faciliteten:

Fremme af små- og mellemstore virksomheders investeringer i udviklingslande.

IFU CSR Træningsfond:

Giver støtte til IFU-virksomheders arbejde med at fremme CSR – forbedrede arbejds- og miljøforhold og antikorruption i udviklingslande.

IV. Skalering

Danida Business Finance:

Yder subsidierede lån til primært offentlige myndigheder i udviklingslande til finansiering af bæredygtige infrastrukturprojekter inden for sektorer som transport, vand og sanitet samt energi samt mindre industriprojekter.

IFU – Investeringsfonden for Udviklingslande:

Yder rådgivning og risikovillig kapital til danske virksomheder, der ønsker at etablere sig i udviklingslande, og som herved bidrager til produktion, arbejdspladser og ordentlige arbejds- og miljøforhold via krav om samfundsmæssigt ansvar.

Landbrugsinvesteringsfonden:

Investeringer inden for landbrugsproduktion, forarbejdning af fødevarer og beslægtede industrier. (Afventer lancering).

Klimainvesteringsfonden:

Finansiering af bæredygtige klimaprojekter i udviklingslande, som fremmer afsætning og overførsel af dansk viden og klimateknologi.

Den Arabiske Investeringsfond:

Bidrager med rådgivning og risikovillig kapital til danske virksomheder, der ønsker at investere i lande i Nordafrika og Mellemøsten.

Investeringsfaciliteten for Ukraine:

Bidrager med rådgivning og risikovillig kapital til særligt danske SMV’er, der ønsker at investere i Ukraine. (Afventer lancering).

Morten Elkjær, kontorchef for Danidas Grøn Vækst var indbudt som hovedtaler for arrangementet der blev afholdt d. 7. maj. Med sig havde han et policy-paper friskt fra trykken og netop godkendt af ministeren.

Dokumentet bærer titlen: ”Danidas Erhvervsplatform – platform for dansk erhvervslivs deltagelse i Danmarks udviklingssamarbejde” og skal bidrage til at danske virksomheders kompetencer bringes bedre i spil i udviklingssamarbejdet.

Danidas erhvervsplatform

Ifølge Morten Elkjær har erhvervsplatformen til formål at inddrage danske erhvervskompetencer ud fra en erkendelse af, at den private sektor i stigende grad bør involveres for at skabe vækst og udvikling. Nye trends peger på, at bistanden ikke kan stå alene. Den spiller en relativt mindre rolle end tidligere, men er stadig vigtig som katalysator. Bistanden skal ikke finansiere noget, der ville ske alligevel. Samtidig er bæredygtighed i stigende grad blevet et mål for private firmaer.

Visionen er at bidrage til bæredygtig, markedsdrevet vækst, anstændig beskæftigelse og større samfundsansvar (CSR) i udviklingslande ved at bringe danske værdier, kompetencer og viden i spil.” Morten Elkjær, Danida

Den katalyserende tilgang

Ifølge Morten Elkjær omfatter platformen en række erhvervsinstrumenter, som er katalyserende, dvs. de skal fremme indsatser, der ellers ikke ville have fundet sted, ved at identificere og facilitere forretningsmuligheder og reducere risici.

Helle Munk Ravnborg roste Danida for at tage konsekvensen af den kritiske evaluering i efteråret, og for at benytte lejligheden til et grundigt ”serviceeftersyn” af området.

Hun peger på, at katalytisk brug af bistanden er rigtig, men hun mener, at man hellere skulle fokusere indsatsen til de fattigste lande, hvor behovet er størst, men hvor der også er størst potentiale for at gøre en forskel, der ellers aldrig var sket uden bistand.

Helle Munk Ravnborg fastslog videre, at CSR ikke burde være noget, man kan vælge til – og blive belønnet for at gøre. Det burde være noget, virksomhederne ganske enkelt ikke kan vælge fra.

Tiltagene set fra de små og mellemstore virksomheders perspektiv

Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) udgør en stor del af dansk erhvervsliv, men virksomhederne mangler ofte de nødvendige ressourcer til at foretage investeringer på vanskelige markeder.

Ifølge Jens Kvorning har støtteordningerne generelt lidt under at være udbuds- i stedet for efterspørgselsdrevet, og han pointerede at for mange SMV’er er det umuligt at følge med i konstante nye puljer og betingelser. I stedet ville en reformpause gavne.

”Vi og mange andre er blevet hørt i processen, men jeg ser ikke store tegn på, at de mange høringssvar er blevet indarbejdet.” Jens Kvorning, Håndværksrådet

Ved arrangementet løftede Morten Elkjær sløret for, at en ny model for erhvervsprogrammet forventes præsenteret af ministeren inden sommerferien, og at centrale punkter vil være:

At der åbnes for at flere af erhvervsinstrumenterne tages i brug i rigere ulande. Der skal være kritisk masse af danske virksomheder i de lande, programmet tilbydes. Derfor målrettes det lande med et potentiale og med et BNI per capita-loft på 4.000 USD.

At programmet fokuserer på lande med Danida-repræsentation og ikke de fattigste lande, fordi de ikke vil kunne tiltrække tilstrækkelig interesse fra danske virksomheder til at opretholde en programadministration.

Sektorer hvor Danmark har særlige kompetencer vil blive prioriteret. Det gælder landbrug, vand og energi, men det betyder dog ikke at lovende projekter fra andre sektorer afvises.

Danidas erhvervsplatform vil adressere udviklingsbehov i en kreds af lande, der ikke kun omfatter de fattigste lande, men også bl.a. lavere mellemindkomstlande, der fortsat står over for store udviklings- og bæredygtighedsudfordringer – og hvor den private sektor, fagbevægelse og civilsamfund har et stort potentiale for at bidrage til at adressere netop de udfordringer.” Morten Elkjær, Danida

For ikke at komme i karambolage med EU’s regler for statsstøtte som var et af kritikpunkterne i evalueringen, vil der være et loft over støtten til hvert projekt på 200.000 Euro samlet over tre år.

Videre fortalte Morten Elkjær, at Danida overvejer at lægge en del af administrationen uden for Danida. Udsagnet blev dog ikke konkretiseret på mødet.

Det nye policy-papir siger ikke noget om den samlede årlige økonomisk ramme for erhvervsinstrumenterne. Den vil blive angivet i finanslovsforslaget for 2016, men Morten Elkjær forventer, at den fastholdes omkring den halve milliard, den har ligget på i flere år, måske med en mindre stigning.

Problematisk forhold

Erhvervsplatformen supplerer den danske bistand i prioritetslandene med sine myriader af puljeordninger. Med en kritisk vinkel kan man dog tilføje, at det er enormt svært at overskue for virksomhederne og tungt for Danida at administrere og resultatmåle.

En anden vigtig pointe er, om man overhovedet kan forvente resultater, når midlerne spredes så tyndt ud med forholdsvis korte forløb og små beløb?