Danmark forlænger sin udviklingsbistand til Irak til 2013

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark forlænger udviklingsbistanden til Irak til 2013 med en ny bevilling på 75 mio. kr. Fokus vil være på menneskerettigheder og styrkelse af retsstaten – områder hvor der er et klart behov, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.

Centralt i programmet er støtte til bl.a. at beskytte kvinders og børns retsstilling. Aktualiseret af den folkelige protestbevægelse støttes det irakiske civilsamfund samt irakiske medier.

Trods betydelig forbedring de seneste år er sikkerhedssituationen i Irak fortsat kritisk. For at bidrage til konsolideringen af det nye irakiske demokrati har udviklingsministeren besluttet at forlænge bistanden til Irak i yderligere tre år.

Den nye fase vil fokusere på fremme af menneskerettigheder og styrkelse af retsstaten – områder som den nye irakiske samlingsregering ser som helt afgørende for den fortsatte demokratiske udvikling, hedder det.

Programmet vil blive gennemført i tæt samarbejde med FN-organisationer, den dansk-baserede NGO, International Media Support (IMS), og uafhængige irakiske institutioner og organisationer.

Programmet knytter an til aktuelle forandringsprocesser og bidrager på den måde til forandring på kort sigt og understøtter samtidigt den demokratiske udvikling på længere sigt, lyder det.

Kvinder og børn indtager en central placering i programmet. De hyppige krænkelser af kvinder og børns rettigheder er bl.a. en konsekvens af den langvarige konflikt i landet. Støtten retter sig mod at indføre lovgivning, der kan beskytte kvinder og børns retsstilling, og sikre dens håndhævelse.

Samtidig uddannes ansatte inden for politi og sociale myndigheder i behandlingen af kvinder og børn udsat for vold, menneskehandel eller seksuelt misbrug.

Støtte til civilsamfundet, der ligeledes indgår i programmet, er blevet aktualiseret af den folkelige protestbevægelse, hvor civilsamfundsorganisationer spiller en vigtig rolle, som formidler mellem ”gaden” og de demokratiske beslutningsprocesser.

Alle dele af programmet prioriterer oplysningsindsatser rettet mod offentligheden. Endvidere ydes der støtte til professionalisering af de trykte medier.

På menneskeretsområdet omfatter samarbejdet den nationale menneskerettighedskommission, der aktuelt er under etablering, og som vil føre an i bestræbelserne på at fremme respekten for menneskerettighederne på alle niveauer i samfundet.

Endelig sigter støtte til den uafhængige nationale anti-korruptionskommission på at uddanne ansatte i den statslige administration i at forebygge korruption.

Yderligere oplysninger hos:
Danmarks ambassadør i Irak
Gert Meinecke
E-mail: [email protected]
Telefon: +964 (0) 790194 0847