Danmark giver 10 millioner kr. til grænseovervågning mellem Afghanistan og Tadsjikistan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Den danske regering har bevilget 10 millioner kr. i støtte til en styrket grænseovervågning og grænsekontrol ved den afghansk-tadsjikiske grænse. Støtten skal understøtte de tadsjikiske myndigheders forstærkede indsats på dette område. Det skriver Udenrigsministeriet på sin hjemmeside onsdag.

Støtten til Tadsjikistan er en del af en overordnet regional indsats mod narkotikakriminalitet og terrorisme finansieret under den såkaldte Globalramme. Globalrammen har til formål at styrke Danmarks evne til at gennemføre stabiliserings – og kapacitetsopbygningsindsatser i konfliktområder og skrøbelige stater.

Det danske bidrag på 10 mio. kr. skal bidrage til at gennemføre Tadsjikistans Nationale Strategi for Grænseovervågning. Bidraget omfatter støtte til:
– Et interministerielt sekretariat, der skal overse gennemførelsen af strategien.
– Politiakademiet i Dushanbe, der uddanner og træner politiofficerer fra grænsekorpsene.
– Den tadsjikiske regerings indsats mod ekstremisme og radikalisering i Tadsjikistan.
– Den tadsjikiske regerings bestræbelser på at forbedre beskyttelse af flygtninge og asylansøgere i Tadsjikistan.

Støtten gennemføres af OSCE i Dushanbe og Dansk Flygtningehjælp.

Globalrammen blev oprettet som en del af Forsvarsforliget 2010-2014. Globalrammen er på 150 mio. kroner årligt og består af både bistandsmidler og ikke-bistandsmidler.

Støtten ligger i forlængelse af Danmarks Centralasien-strategi, som blev lanceret i 2009. Baggrunden var for strategien var bl.a. den øgede interesse for Centralasiens fornyede geopolitiske betydning inden for både sikkerheds-, udenrigs-, og energipolitik. Netop udviklingen i Afghanistan og den store indflydelse, som Afghanistans naboer har på denne udvikling, har yderligere skærpet opmærksomheden på Centralasien.