Adoptioner fra Etiopien
Formidling til international adoption varetages af den danske formidlende organisation Danish International Adoption (DIA). Ankestyrelsen fører tilsyn med organisationen og adoptionsområdet som sådan.
Der blev i 2015 adopteret ca. 100 børn til Danmark gennem international adoption, heraf var de 7 børn fra Etiopien.
I januar 2016 trådte en ny adoptionslov i kraft. Loven er en udmøntning af den politiske aftale fra oktober 2014 om et nyt adoptionssystem, som blandt andet skal skærpe tilsynet på adoptionsområdet.
Kilde: Social- og indenrigsministeriet
Siden 2012 har der været kritisk fokus på adoptioner fra Etiopien. Flere medier bragte historier om fattige mennesker blev presset til at give deres børn væk til adoption og at forholdene på nogle af landets børnehjem var elendige.
Læs også: TV 2 viser “rigtig” version af adoptions-dokumentar (U-landsnyt.dk 02.12.2012)
Det fik daværende socialminister Karen Hækkerup (S) til at gå ind i sagen.
Nu har Ankestyrelsen igen været i Etiopien for at inspicere forholdene og det har fået social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) til at suspendere adoptioner fra landet med henblik på at stoppe dem helt, skriver Social- og indenrigsministeriet på sit websted.
Ministeriet skriver bl.a.:
“Ankestyrelsen har i dag orienteret ministeren om den bekymrende situation i forhold til behandlingen af adoptionsforløb i Etiopien. Der har i en længere årrække været et skærpet tilsyn med Etiopien. De danske adoptionsmyndigheder har foretaget flere tilsynsrejser til landet og har flere gange skærpet kravene og vilkårene for formidling derfra.”
“Udviklingen og de konkrete sager er fulgt tæt fra danske myndigheders side – også de tiltag til reformer og ændringer, som landet har iværksat for at styrke adoptionssystemet. Ankestyrelsens tilsynsrejse til landet i februar har imidlertid gjort det klart, at de nødvendige reformer ikke vil ske hurtigt nok.”
Og ministeren udtaler:
”Jeg kan ikke se, at det er muligt at fortsætte samarbejdet med Etiopien om international adoption. Jeg har ikke længere den nødvendige tillid til, at adoptioner fra landet lever op til de krav, vi stiller i forhold til adoptionsprocessen og dermed, at adoption er det bedste for børnene.”
”Vi har nu længe fulgt udviklingen i Etiopien og på forskellig vis skærpet vores håndtering af sagerne for at styrke sikkerheden. Nu viser det sig yderst tvivlsomt, om Etiopien er på vej i den rigtige retning, og de etiopiske myndigheder oplyser selv, at de forskellige tiltag reelt set har haft en begrænset effekt. Derfor trækker Danmark sig fra samarbejdet med Etiopien om adoption. Vi kan ikke sidde tilbage med en usikkerhed om, hvorvidt andet end hensynet til børnenes bedste styrer adoptionsforløbene.”
Beslutningen om at suspendere formidlingen betyder, at Danish International Adoption (DIA), som håndterer alle adoptioner til Danmark, nu ikke må optage flere ansøgere på ventelisten til Etiopien, og at DIA ikke må modtage nye etiopiske børn i forslag fra deres etiopiske samarbejdsparter.
De sager, hvor et barn er foreslået til en konkret familie, vil fortsætte med ekstra kontrol fra Ankestyrelsens side, skriver ministeriet.