Danmark støtter med succes tituleringen af Rama folkets territorium i Nicaragua

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Per Bergholdt Jensen og Claus Kjærby, Ibis Mellemamerika

En fire år lang proces har endelig udmøntet sig i, at Rama-folkets 4.068 km2 store territorium er blevet tituleret af de nicaraguanske myndigheder. Resultatet kommer efter et grundigt arbejde med tusindvis af luftfotos, satellitbaserede GPS landmålinger i junglen og konsultationer blandt mestizer og oprindelige folk i svært tilgængelige lokalsamfund. Hele processen har fået omfattende støtte af den danske ambassades miljøsektorprogram, PASMA, i tæt samarbejde med den danske udviklingsorganisation, IBIS.

Rama folket, i aliance med efterkommere af afrikanske slaver (kriolere), var de første i Nicaragua til at udnævne deres egen territorialregering, og det medførte, at andre oprindelige folk i Nicaragua fulgte deres eksempel.

Når oprindelige folk vælger at organisere sig og lade sig repræsentere af en territorialregering bliver de juridisk bedre i stand at gøre krav på deres kollektive rettigheder. Disse inkluderer både fælles ejendomsret og muligheden for selvstyre i overenstemmelse med nicaraguansk lovgivninig og FNs erklæring om oprindelige folks rettigheder. En territorialregering har eneret til at repræsentere sit folk eller sine folk, og andre instanser kan derfor ikke retmæssigt hævde at være talsmænd for disse etniske grupper.

DANIDAs miljøsektorprogram valgte oprindeligt at støtte processen med Rama folket, fordi klarhed over ejendomsretten er fundamental for at kunne etablere en fornuftig forvaltninig af fredede naturområder, specielt når disse samtidig er oprindelige folks traditionelle territorier. Imidlertid var det RamaernesTerritoriale regeringen, som anmodede IBIS om at administrere og rådgive titulerings- og forvaltnigsprojektet.

Selvstyreplan for udvikling og administration
Støtten har også omfattet udarbejdelsen af territoriets Selvudviklings- og Administrationsplan (PADA). Dette dokument er det første af sin slags blandt de oprindelige folk i Nicaragua, og har vist sig yderst gavnligt i forhold til internationale donorer, såsom Verdensbanken/DfID der nu vil støtte søtransport, vedvarende energi og affaldsbehandling i territoriet.

PADA guider desuden territorialregeringen henimod en fredelig sameksistens med nytilflyttede mestizer, som bor i området uden forudindgået tilladelse. Den territoriale generalforsamling har besluttet at give disse kolonister tilbud om at blive boende mod opfyldelse af bestemte sociale og miljømæssige kodeks. De nationale nicaraguanske myndigheder har ikke den type beføjelse i oprindelige folks territorier.

Hele Ramaernes territorium er også etableret som fredede naturområder, og det er første gang i Nicaragua, at et oprindeligt folk bejler til nationale og regionale miljømyndigheder for at få etableret en administrationsmodel baseret på en ligeværdig ansvarsfordeling.

En af Rama-folkets store udfordringer er nu at implementere deres økonomisk udviklingsmodel, som på den ene side skal generere indkomster til selvfinansieringen af det territoriale styre, og på den anden side garantere naturbeskyttelsen. Et af elementerne for at opnå dette er økoturisme, hvor de på bæredygtig vis vil udnytte deres tropiske regnskove og territoriets strategiske placering mellem Costa Rica, San Juan floden og de caribiske øer Corn Islands.

Erfaringsudveksling med mayangna-folk
Hensigten med projektet er også at dele erfaringerne med andre territorialregeringer og myndigheder i de to caribiske selvstyreregioner i Nicaragua, RAAN og RAAS.

Ramaerne har således allerede udvekslet erfaringer med mayangnafolk i den Nordlige Autonome Atlanterhavsregion, og med det bemærkelsesværdige resultat, at de for beskedne 10.000 US Dollar og på kun ni måneder fik Mayangna Sauni Arungka territoriet tituleret.

Fakta
Rama-folket er et af de 7 oprindelige folk i Nicaragua. Rama og Kriol regeringen vælges ved en generalforsamling med repræsentanter fra alle territoriets ni samfund. Territoriet der er lidt større end Fyn består 100 procent af beskyttede naturområder og ligger syd for Bluefields, hovedbyen i RAAS i Den Sydlige Autonome Atlanterhavsregion. Nicaraguas Lov 445 tildeler de oprindelige folks og etniske gruppers territorialregeringer autonomi i deres traditionelle territorier. Rama-sproget tilhører chibcha-gruppen, og var næsten uddødt, men på opfording af den territoriale regering har IBIS’ uddannelsesprogram iværksat et revitaliseringsprojekt. Til daglig taler de fleste Ramaer en variant af kreol-engelsk iblandet rama-ord.

Rama ordbog: www.turkulka.net
Oficiel hjemmeside: www.rama-territory.com
Ibis: www.ibis.dk