Danmark støtter ytringsfriheden op til valg i Tunesien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Når tuneserne på søndag stemmer ved deres første demokratiske valg i 30 år, vil de kunne vælge mellem over 100 partier og uafhængige kandidater.

For landets hårdtprøvede medier har det været en noget nær umulig opgave at dække valget ordentligt. Men de får støtte fra dansk side igennem organisationen International Media Support (IMS).

33,5 millioner til at fremme medier

Danida har afsat 33,5 millioner kr. til at fremme de frie og uafhængige medier i Mellemøsten igennem IMS over de næste 2 år.

I Tunesien foregår det bl.a. ved at overvåge mediernes håndtering af valget for at sikre en retfærdig og professionel dækning og give borgerne mulighed for at vide, hvem af de mange opstillede de sætter deres stemme på.

Siden august er 7 tunesiske aviser, 4 radiostationer og 4 TV-stationer blevet monitoreret og resultaterne viser, at der stadig er et stykke vej endnu, trods den nyfundne ytringsfrihed.

Journalisterne ved ikke, hvordan de skal tackle pressefrihed

De tunesiske medier har i årtier været ejet og styret af Ben Ali-regimet eller dets støtter. Uafhængighed har været ikke-eksisterende og meget lidt har de facto ændret sig for mainstream-medierne siden revolutionen tidligere i år.

Indtil videre er det stadig den gamle garde, der sidder på topposterne i medierne. Selv om medierne for første gang dækker den politiske mangfoldighed, er den kritiske journalistik stadig en mangelvare.

International Media Supports Lotte Grauballe, der er programansvarlig for Tunesien, fortæller:

– Tunesiske journalister har sagt til mig: Nu har vi endelig fået den pressefrihed vi ville have, men vi ved ikke, hvad vi skal stille op med den. Hvad gør man, når redaktøren ikke længere ringer én op om morgenen og dikterer, hvad dagens tophistorie – og alle de øvrige – skal være.

Ny medielov

12 nye lokalradioer og 5 TV-stationer har de seneste måneder været igennem en lang ansøgningsproces, men har endnu ikke fået sendetilladelser. Det betyder, at valget i Tunesien, trods intentioner om det modsatte, dækkes af de samme medier, som var der under det foregående regime.

Nye medielove, som skal beskytte presse- og ytringsfrihed, er netop vedtaget af overgangsregeringen og revolutionsrådet, men om de føres ud i livet, vides først efter valget.

Yderligere oplysninger hos:
Andreas Reventlow på tlf. 88 32 70 05 eller 22 48 96 86
eller e-mail: [email protected]