Dansk bistand får topkarakter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det danske udviklingsarbejde er et eksempel, som andre donorlande kan lære af. Især partnerskaber med regeringer og civilsamfund får stor ros i ny rapport. Der er dog ting, som kan gøres bedre.

Rosen kommer fra en rapport fra OECDs udviklingskomite (DAC), som med tre-fire års mellemrum eksaminerer de enkelte OECD-landes udviklingsbistand.

Det foregår gennem såkaldte Peer Reviews, hvor to andre OECD-lande udpeges som ”eksaminatorer”.

I Danmarks tilfælde var det New Zealand og Luxembourg, der sammen med OECD’s sekretariat gennemførte en grundig gennemgang af dansk udviklingsbistand.

BESTÅET
DAC-formanden Brian Atwood siger i forbindelse med offentliggørelse af rapporten:

– Danmarks bidrag til den globale udvikling – gennem effektive partnerskaber med regeringer og civilsamfund i udviklingslandene – er et godt eksempel for andre donorer. Indsatsen for at styrke de frivillige organisationer er med til at sikre, at fattige mennesker får en stemme.

Rapporten giver mange eksempler på god praksis i arbejdet med bl.a. skrøbelige stater, bistandseffektivitet, multilateral bistand, risikovurdering, civilsamfundsstrategi, humanitær bistand og decentraliseringen af bistandsadministrationen.

KAN BLIVE BEDRE
Den kommer også med anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive endnu bedre.

Det gælder for eksempel, at kommunikationen og dokumentationen af opnåede resultater styrkes.