Omskæring af unge kvinder er stadig meget udbredt i Somalia ligesom det også er en udbredt opfattelse at unge kvinder skal omskæres for at kunne gifte sig. Meget tyder på at de mange oplysningskampagner, der har været søsat i de senere år i Somalia, ingen større effekt har.
Det fremgår af i en rapport, som bl.a. den danske hjælpeorganisation Dansk Folkehjælp står bag. I rapporten anbefales det, at man i stedet benytter sig af rollemodeller i kampen mod omskæring.
Dansk Folkehjælp er derfor sammen med 2 somali-organisationer gået i gang med at bekæmpe omskæring af kvinder i området Puntland i Somalia, skriver den danske NGO i en pressemeddelelse tirsdag.
Kvindelig omskæring. Female Genital Mutilation (FGM), er et frygteligt overgreb, der i kraft af sine følgevirkninger, bl.a. sundhedsmæssigt, skaber store forhindringer for, at kvinderne økonomisk såvel som politisk kan opnå lige muligheder for at forme deres eget liv.
Efter flere års forarbejde og samarbejde mellem Dansk Folkehjælp, den somaliske diaspora-organisation Puntland Aid Service (PAS), dvs drevet af somaliere i udlandet, og en af Puntlands største og mest erfarne humanitære udviklingsorganisationer, KAALO, er aktiviteterne endelig sat i gang med ønsket om at få Puntlands befolkning til at forlade den yderst skadelige praksis med at omskære sine døtre.
Selv om Somalia beskrives som en skrøbelig stat og det internationale samfund mest har fokus på pirateriet ud for Puntlands kyst, er den puntlandske regering i gang med en større demokratiseringsproces. Derfor arbejder Dansk Folkehjælp i partnerskabsaktiviteterne også tæt sammen med Ministeriet for kvindeanliggender og udvikling.
Partnerskabsaktiviteterne støttes økonomisk af det danske NGO-samarbejdsorgan, Projektrådgivningen, som administrerer Danida-midler til at bistå det folkelige organisationsliv. Ønsket om partnerskabet med Dansk Folkehjælp og udviklingen af aktiviteterne er kommet fra Somalia.
Chef for Dansk Folkehjælps internationale afdeling, Allan Vokstrup udtaler:
– V vil styrke indsatsen mod den stadig udbredte praksis med at omskære pigerne, mens de er meget unge. Dansk Folkehjælps mål er at styrke vore partnere som aktører i det lokale civilsamfund, så befolkningen selv kan være med til at udforme deres fremtid.
– Succeskriteriet for dette samarbejde er selvsagt at færre piger vil blive omskåret. Men vi arbejder også på, at Puntlands myndigheder laver en lovgivning, der forbyder at omskære børn, så den unge kvinde selv kan foretage et valg, anfører Vokstrup.
Ny rapport: Islam imod omskæring
Der har gennem årene været mange forskelligartede initiativer til bekæmpelse af kvindelig omskæring men uden større effekt. Dansk Folkehjælp og partnere valgte derfor i samarbejde med Puntland State University, PSU, at lave en kortlægning af initiativer og en erfaringsopsamling, som danner baggrund for partnerskabsaktiviteten.
Rapporten, der er udarbejdet af lektor i udviklingsstudier ved PSU, Charles Edeku, viser, at på trods af megen oplysning er det stadig en udbredt opfattelse i befolkningen, at omskæring er krævet af islam. Hvilket ikke er tilfældet. Der hersker også det sociale pres, at en pige skal være omskåret for at kunne blive gift.
Brug af rollemodeller
Dansk Folkehjælp bygger arbejdet på erfaringer gjort over mange år og ønsker modsat andre organisationer at lade engagerede lokale, rollemodeller og ikke mindst religiøse ledere og lokale ledere SELV designe, hvad de mener, der skal blive en mulig strategi og kampagne, som vil have større effekt, hedder det
Se også www.folkehjaelp.dk
Yderligere oplysninger hos:
Kristina Sindberg
e-mail [email protected] og tlf. 24 86 01 84
Christian Møller
e-mail [email protected] og tlf., 26 24 01 28