Dansk NGO: EU vil snige ny fiskeriaftale igennem hen over hovedet på besat folk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

KOMMENTAR

Af Peter Kenworthy
Afrika Kontakts Vestsaharagruppe

EU-kommissionen er tilsyneladende ved at fremlægge en teknisk forlængelse af fiskeriaftalen mellem EU og Marokko – uden at spørge Europaparlamentet, og uden at Marokko har fremlagt beviser for, at den tidligere aftale har gavnet Saharawierne, den oprindelige befolkning i det marokkansk-besatte område, Vestsahara, der ligger på Afrikas vestkyst.

Det siger kilder mandag i EU til (den danske NGO) Afrika Kontakt.

– Hvis EU-kommissionen presser på for en forlængelse af fiskeriaftalen med Marokko uden at denne ekskluderer vandene ud for Vestsahara, risikerer man et opgør med Euro-paparlamentet og en mulig retssag i de europæiske domstole, siger Mohammed Beissat, Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisarios repræsentant i EU.

Dette er ikke i overensstemmelse med international lov, der netop kræver dette, for at Marokko lovligt kan sælge Vestsaharas ressourcer. Det er heller ikke i overensstemmelse med EU-kommissionens Fiskerikommissær, Maria Damanakis, anbefalinger i december 2010 om, at fiskevandene ud for Vestsahara skulle udelades fra en ny aftale, eller med hvad den danske regering har lovet at den vil kæmpe for.

Danmarks Fødevareminister, Henrik Høegh, lovede for nyligt, at Danmark ikke ville støtte en fiskeriaftale, uden at Marokko fremlægger beviser for, at denne kommer Saharawierne til gode; at overholdelse af menneskerettighederne og pressefrihed bør være essentiel del af samar-bejdet mellem Marokko og EU; og at man ville støtte Saharawiernes legitime kamp for en folkeafstemning om områdets tilførselsforhold.

Ligesom for Danmark, er det ifølge Polisario således tid for EU at vælge mellem realpolitik og retfærdighed. – EU bliver nødt til at vælge hvad der er vigtigst, siger Mohammed Beisat: -En håndfuld fiskerilicenser til spanske skibe, eller at respektere international lov?

Afrika Kontakt, som i årevis har kæmpet imod fiskeriaftalen og for Saharawiernes rettigheder, udsendte den 31 januar en pressemeddelelse, der bl.a. siger at EU kommissionen forsøger at “lave en ny fiskeriaftale, som en teknisk forlængelse, og ikke som en ny aftale med Marokko, for dermed at komme udenom EU parlamentet, og den kritik som parlamentet og en række medlemslande, herunder Danmark, har rejst af udkastet til aftale”.

Afrika Kontakt sendte desuden et brev til samtlige danske Europa-parlamentarikere, hvor de bl.a. opfordres til at gøre “hvad de kan, for at lægge pres på kommissionen, således at en ny fiskeriaftale kun kan underskrives, hvis den er i overensstemmelse med international lov”.

Vestsahara har siden 1975 været besat af Marokko; en besættelse som ingen stater eller internationale instanser anerkender som legitim, og Marokko har derfor ingen ret til at sælge Vestsaharas naturressourcer.

Det ulovlige i Marokkos besættelse har FNs sikkerhedsråd, FNs Generalforsamling, og den Internationale Domstol, gentagne gange stadsfæstet i rapporter og i over 100 resolutioner.

I 2002 pegede Hans Correll, daværende Under-Secretary-General for Legal Affairs i FN, på, at salg af Vestsaharas naturressourcer kun kan finde sted, hvis områdets indbyggere tillader det og drager fordel af det. Correll kritiserede i øvrigt senere EU for at have misbrugt hans udtalelse til at retfærdiggøre fiskeriaftalen.

Europaparlamentets Legal Opinion fra 2009 konkluderede siden hen, at Vestsaharas oprindelige beboere ikke er blevet spurgt om brugen af Vestsaharas naturressourcer, herunder fisk, og at der ingen beviser er for, at de drager nogen fordel af salget af dem.

Den Europæiske Kommission har desuden anmodet Marokko om beviser på, om fiskeriet kommer Saharawierne til gode, uden at kunne få svar på dette. EU, og Danmark, handler derfor allerede nu med den nuværende fiskeriaftale imod international lov.
(slut)

Peter Kenworthy har e-mail [email protected]