Dansk NGO: Nordkorea i sultens greb

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nordkorea står over for en enorm sultkatastrofe, men magtskiftet efter Kim Jong-ils død i december sidste år har bremset for leverancer af nødhjælp fra udlandet, skriver DR online tirsdag.

Det kan få fatale følger, mener generalsekretær Kim Hartzner i den danske NGO, Mission Øst, som er en af de få vestlige hjælpeorganisationer i Nordkorea.

– Hvis ikke USA, Danmark og andre lande mindst tredobler hjælpen, vil der dø ligeså mange mennesker, som der bor i hele Københavns Kommune – det er 4-500.000 personerr, så det er meget dramatisk, siger Kim Hartzner til DR Nyheder.

Der er dog håb for at få nødhjælp igennem i tide til verdens mest lukkede land, lyder vurderingen. For det seneste halvandet år er der sket store ændriger med henblik på adgangen til nordkoreanerne.

Og på trods af en umiddelbart lukkethed efter Den store leders død kan netop magtskiftet i landet vise sig at blive en gylden mulighed for for alvor at sætte skub i hjælpen til befolkningen, mener Kim Hartzner.

– De har aldrig været så åbne før. Vi har kunnet fotografere vore lagre og udføre tilfældige testbesøg. Men kun få timers varsel har vi kunnet gå ud på steder, hvor nordkoreanerne var totalt uforberedte, og tjekke tingene. Det kunne vi ikke for to eller tre år siden, siger generalsekretæren.