Dansk NGO: Ny forfatning i Egypten svækker medierne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det er gået ned ad bakke for den nyvundne presse- og ytringsfrihed, som mange imødeså med store forventninger efter præsident Hosni Mubaraks fald i 2011, vurderer NGOen International Media Support i en pressemeddelelse fredag.

Egyptens nye forfatning, der skal til afstemning d. 15. december, sætter yderligere begrænsninger på presse- og ytringsfriheden, hedder det.

I denne uge døde en ung egyptisk journalist for avisen Al-Fagr efter at være skudt i hovedet på nært hold imens han tog billeder for sin avis under en demonstration.

Alligevel er Egyptens oppositionsmedier mere højrøstede og kritiske end nogensinde trods repressalier, fortæller Michael Irving Jensen, chef for International Media Supports (IMS) arbejde i Mellemøsten og netop vendt hjem fra Kairo.

I de seneste uger er der eksempler på, at private kanaler som Dream TV lukkes i dagevis som følge af ”administrative vanskeligheder” ifølge myndighederne.

Den tidligere præsidentkandidat fra salafist-bevægelsen (yderligtgående muslimer), Hazem Salah Abu Ismail, har i denne uge opfordret til “udrensning af studieværter i mediemiljøet”, som han mener er korrupte og modstandere af præsident Mohamed Morsi og hans nye forfatning.

Nettet strammes

”Den nye forfatning fortsætter med at indskrænke pressefriheden med vage formuleringer, som gør det muligt for myndighederne at sende journalister i fængsel for f.eks. æreskrænkelse eller for at fornærme profeten,” anfører Michael Irving Jensen.

”Medier kan lukkes, hvis deres artikler menes at være en ”trussel mod den nationale sikkerhed”. Derudover oprettes en institution ved navn “the National Press and Media Association”, der får mandat til at bestyre statsejede medier”, beretter han og fortsætter:

“Ingen ved, hvem der kommer til at lede denne nye institution. Mange journalister frygter selvsagt, at den vil blive domineret af medlemmer fra kun ét parti og dermed føre dem tilbage til medietilstande som under Mubarak.”

Den alderstegne Mubarak blev tvunget væk fra magten i februar 2011 efter omfattende demonstrationer og protester mod hans 30 år lange styre.

”For at støtte demokratiprocessen i landet og bidrage til at bevare freden har egypterne behov for adgang til information i uafhængige medier, der frit kan rapportere uden indblanding fra myndighederne”, konkluderer Michael Irving Jensen.

International Media Support har arbejdet med uafhængige medier og støttet op om en bedre medielovgivning i Egypten siden 2011 med penge i ryggen fra Danida.

Yderligere oplysninger hos:
Helle Wahlberg, International Media Support,
tlf. 88 32 70 05 og 28 68 10 59 eller e-mail: [email protected]

International Media Support støtter medier i flere end 50 lande, hvor væbnet konflikt, humanitære kriser eller politiske forandringer gør det svært for medierne at arbejde uafhængigt og professionelt.

Se også se www.i-m-s.dk