Udviklingsbistanden befinder sig i sin vel nok mest dramatiske periode i årtier. Verdens suverænt største donorland (i absolutte tal), USA, har valgt en præsident, der som en af sine første embedshandlinger satte stort set alle udbetalinger af amerikansk støtte på pause.
Og andre traditionelt store donorlande som Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Holland og Sverige har også varslet voldsomme besparelser i deres bistand de kommende år.
Læs også: Mens USA foretog sit blodbad, har Europa udført en stille massakre
Men nu viser de foreløbige tal for den globale udviklingsbistand i 2024, som OECD’s Udviklingskomité DAC offentliggjorde op til påske, at nedturen faktisk allerede begyndte sidste år.
Efter fem år i træk med stigninger faldt bistanden med 11,2 milliarder dollar fra 2023 til 2024 – fra 223,1 til 212,1 milliarder dollar. Det svarer til et fald på 7,1 procent.
Og hvor donorlandene samlet ydede 0,37 procent af deres bruttonationalindkomst i bistand i 2023, faldt det til 0,33 procent i 2024 – og kom dermed endnu længere væk fra FN’s mål om, at lande skal give 0,7 procent af deres BNI i udviklingsstøtte.
Staur: Slå ring om de fattigste lande
”Det er tredje gang, jeg som DAC-formand er med til at præsentere de foreløbige opgørelser over udviklingsbistanden – og desværre også første gang, jeg skal forholde mig til en nedgang i bistanden,” sagde en alvorstynget Carsten Staur, mangeårig dansk diplomat og siden 2023 formand for DAC.
”Fra 2019 til 2023 steg den globale udviklingsbistand med en tredjedel. Nu falder den, og det på trods af, at adskillige globale kriser fortsat lurer. De kriser forsvinder ikke af sig selv, og alligevel er opbakningen fra donorlandene til at hjælpe svækket,” sagde Carsten Staur og tilføjede:
“Endnu mere bekymrende er det, at nogle af de største donorlande har signaleret yderligere og ganske omfattende nedskæringer. Vi har brug for, at donorlandene gør det modsatte,” lød det fra Carsten Staur, som kom med endnu en opfordring:
”I denne situation er det afgørende, at vi bruger bistanden, hvor der er mest brug for den, nemlig i verdens allerfattigste lande. 23 af verdens mindst udviklede lande er i Afrika syd for Sahara,” sagde han.
I de omtalte lande udgør bistand over 60 procent af de finansielle overførsler fra udlandet.
“Resten er remitter, for de allerfattigste lande modtager stort set ingen private investeringer fra udlandet. Så det er dem, der er mest udsatte, og dem, vi må slå ring om, når den samlede bistand bliver mindre,” sagde Carsten Staur:
Han underbyggede sin pointe med at gøre opmærksom på, at to tredjedele af de knap 700 millioner, der lever i absolut fattigdom, lever i Afrika syd for Sahara.
Alligevel faldt den samlede bistand til Afrika syd for Sahara med to procent fra 2023 til 2024 – og med tre procent i samme periode til verdens mindst udviklede lande.
Fra 2019 til 2023 steg den globale udviklingsbistand med en tredjedel. Nu falder den
Carsten Staur, formand for DAC
Bistanden kan falde med helt op til 20 procent
De mange varsler fra store donorlande om yderligere besparelser på bistanden har fået DAC til systematisk at spørge alle sine 32 medlemslande + EU om deres planer for udviklingsbistanden i år og de kommende år.
Resultatet er nedslående: 12 medlemslande har meddelt, at de forventer yderligere nedskæringer i bistanden. Dermed er der udsigt til, at den samlede globale bistand i bedste fald vil falde med yderligere ni procent fra 2024 til 2025 – i værste fald med 17 procent. Og de kommende år kan faldet blive helt op til 20 procent.
DAC er i fuld gang med at analysere tallene og bebudede under onsdagens fremlæggelse, at der vil komme mere detaljerede prognoser for bistanden.
Fald over hele linjen
Selv om Ukraine også i 2024 blev det suverænt største modtagerland af udviklingsbistand, oplevede også Ukraine et fald i bistanden fra 2023 til 2024 på hele 16,7 procent.
Ukraine modtog 15,5 milliarder dollar – immervæk stadig 7,4 procent af den samlede globale bistand. USA var i øvrigt den suverænt største bilaterale donor til Ukraine med 9,6 milliarder dollar – næsten to tredjedele af den samlede bistand til landet i 2024.
Norge var med 838 millioner dollar den tredjestørste donor (efter Canada på andenpladsen) og den største i Norden.
Sverige var den næststørste nordiske donor med 415 millioner (mere end både Tyskland og Storbritannien). Den danske bistand til Ukraine var i 2024 på 238 millioner dollar.
I det hele taget var der i 2024 fald på de fleste poster, som det fremgår af tabellen nedenfor.
Den globale bistand i 2024
Milliarder dollar | Ændring i procent fra 2023 | |
---|---|---|
Samlet bistand fra DAC | 223,3 | -7,1 |
Ukraine | 15,5 | -16,7 |
Humanitær bistand | 24,2 | -9,6 |
Afrika syd for Sahara | 36,0 | -2,0 |
Mindst udviklede lande | 35,0 | -3,0 |
Flygtningemodtagelse | 27,8 | -17,3 |
Overraskende lille fald i flygtningeudgifter – fifles der?
Selv om donorlandene i 2024 brugte langt mindre af udviklingsbistanden hjemme til at dække udgifter til flygtningemodtagelse, så er faldet overraskende beskedent i lyset af den helt ekstraordinære eksplosion i antallet af flygtninge de foregående år som følge af krigen i Ukraine.
Det fik en til at spørge, om der er tegn på, at nogle donorer snyder på vægten, når de finansierer flygtningemodtagelse med bistandsmidler.
”Det har vi ikke grund til at tro,” lød svaret fra DAC-formand Carsten Staur, der selv var overrasket over, at faldet ikke var større.
”For et par år siden strammede vi reglerne på området op. Vi overvåger det nøje og har ingen grund til at tro, at reglerne overtrædes. At faldet ikke er større, skyldes formentlig, at nedgangen i antallet af nye flygtninge ikke har været så stor som ventet.”
De 27,8 milliarder dollar, donorerne i 2024 brugte hjemme til flygtningemodtagelse, svarer til 13,1 procent af den samlede globale bistand. Året før var andelen 14,6 procent.
Læs også: Næsten dobbelt så meget udviklingsstøtte som forventet skal i år bruges til flygtninge i Danmark
Danmark brugte i 2024 183 millioner dollar – svarende til 5,8 procent – af udviklingsbistanden på flygtningemodtagelse i Danmark. Et fald fra 2023, hvor tallene var 277 millioner dollar og ni procent af udviklingsbistanden. Samlet faldt den danske bistand fra 0,74 af BNI i 2023 til 0,71 procent af BNI i 2024.