Dansk officer skal lede FN’s væbnede styrker i Mali

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Generalmajor Michael Anker Lollesgaard skal være chef for de 8.700 FN-soldater i det borgekrigshærgede Mali. Der er i forvejen danske officerer i styrkens hovedkvarter og tidligere har Danmark bidraget med et transportfly.

Generalmajor Michael Anker Lollesgaard skal lede FN’s militære styrker i Mali (Foto: Forsvaret).

FN’s generalsekretær Ban Ki-Moon har lørdag oplyst, at den danske generalmajor Michael Anker Lollesgaard er udpeget til stillingen som styrkechef (Force Commander) for FN’s fredsbevarende mission i Mali (MINUSMA). Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Generalmajoren bliver en af de højest placerede danskere i en militær stilling i FN nogensinde.

Michael Anker Lollesgaard er aktuelt chef for Danske Division. Han har tidligere bl.a. været ansat som militærrådgiver ved den danske repræsentation til FN i New York og været udsendt til internationale operationer i bl.a. Irak og Bosnien-Hercegovina.

Han skal nu lede den militære del af FN’s mission i Mali – ”UN Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali” (MINUSMA) og bliver dermed chef for 8.700 FN-soldater fra 40 lande.

Den militære styrke er ifølge Sikkerhedsrådsresolution 2164 godkendt til 11.200 mand, men pga. de vanskelige forhold, som missionen arbejder under, er styrkeopbygningen endnu ikke tilendebragt.

Mali er forsat præget af væbnet konflikt i den nordlige del af landet, bl.a. mellem regeringsstyrker og en række oprørsgrupper.

MINUSMA har et omfattende mandat bl.a. til at beskytte civile og er den FN mission, der oplever de største menneskelige tab. 

Danmark har bidraget med militær støtte til Mali siden konflikten i landet for alvor spidsede til. I 2014 stillede Danmark bl.a. et C-130J (Hercules) transportfly til rådighed for missionen, og Danmark bidrager fortsat med stabsofficerer bl.a. til missionens efterretningsenhed.

Danmark har et omfattende og bredspektret engagement i Mali, der foruden de militære bidrag omfatter et langsigtet udviklingssamarbejde og stabiliseringsindsatser med fokus på bl.a. mægling og forsoning, demokratisk kontrol med sikkerhedssektoren, imødegåelse af voldelig ekstremisme og bekæmpelse af organiseret kriminalitet.

Forsvarsminister Nicolai Wammen udtaler opfatter udnævnelsen som en anerkendelse af både generalmajor Michael Lollesgaards kompetencer og Danmarks engagement i FN’s fredsbevarende arbejde.

”Det glæder mig, at Danmark har kunnet stille med en så velkvalificeret kandidat til en så vigtig og vanskelig post i FN – og at han er sluppet gennem nåleøjet. Danmark har kun én gang tidligere haft en militær stilling på så højt niveau i FN, og jeg er sikker på, at generalmajor Michael Lollesgaard med sine gode erfaringer vil kunne gøre en positiv forskel for missionen,” siger han.

Læs mere om MINUSMA på FN-missionens netsted.