Danske organisationer vil redde faglige liv i Colombia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Patrick Mac Manus
artikel i Dagbladet Arbejderen, 9. december 2009, tilsendt u-landsnyt af forfatteren

Over 600 fagligt aktive er blevet myrdet i det sydamerikanske land, Colombia, siden præsident Álvaro Uribe kom til magten i 2002. Det er baggrunden for, at en række organisa-tioner og fagforeninger nu har dannet et dansk Colombia-netværk.

– Vi synes forholdene i Colombia er horrible. Man kan ikke få lov at være fagligt aktiv uden at være i fare for at blive slået ihjel, og det kan vi ikke acceptere, siger Caja Bruhn fra 3F-fagforeningen Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund (LPSF) i København til Dagbladet Arbejderen.

Hun er en af initiativtagerne til netværket og medarrangør af en konference, som blev holdt mandag hos LPSF i Københavns nordvestkvarter. Konferencen havde omkring 40 deltagere og bar overskriften “Med livet som indsats”. Titlen henviser til den hverdag, tusinder af fagligt aktive i Colombia oplever med dødstrusler, mord og vold.

Den 25-årige advokat, Yessica Hoyos Morales, som talte på konferencen, har selv døden, truslerne og frygten tæt inde på livet. I 2001 blev hendes far myrdet af 2 paramilitære soldater. Hans forbrydelse var, at han var fagligt aktiv.

Yessica Morales er ikke i tvivl om, at international solidaritet hjælper.

– Det er meget vigtigt, at de internationale organisationer bakker os op, fordi takket være den opbakning kan vi fortsætte i levende live. Denne konference i København har givet mig meget håb, siger Morales til Arbejderen, inden hun skal til Bruxelles og EU-parlamentet til en høring om EU`s forhandlinger om en frihandelsaftale med Colombia.

Det danske netværk kræver, at Colombia efterlever de konventioner om menneske- og arbejderrettigheder, som landet har underskrevet.

Og så vil netværket arbejde sammen med den britiske organisation Justice for Colombia (JFC), som har dannet en gruppe i Storbritanniens parlament med 100 parlamentsmedlemmer fra partiet Labour.

– Det er nemt at være fagligt aktiv i Storbritannien eller Danmark. Jeg er ikke så sikker på, at jeg ville have modet til at være det i Colombia. De fortjener vores støtte, sagde Ben Richards, repræsentant for JFC og international sekretær for Storbritanniens største fagforbund, UNITE.

Med i netværket er bl.a. flere lokale 3F-afdelinger fra hele landet, Byggefagenes Samvirke, El-forbundet, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre.

Yderligere oplysninger hos Patrick Mac Manus, tlf. 22 45 41 78
– Foreningen Oprør / Rebellion (Denmark): www.opror.net/blog/