Danskerne scorer højest i hele EU i viden om udviklingslande

Laurits Holdt

En ny europæisk undersøgelse viser, at danskerne er dem, der føler sig bedst oplyste i EU om bistand til verdens fattige lande. Vi henter i langt højere grad vores viden fra kampagner end i andre europæiske lande.

Hvor meget synes du, at du ved om, hvad den danske udviklingsbistand går til? Det spørgsmål har 82 procent af danskerne netop svaret, at de har nogen eller meget viden om. Til sammenligning er EU’s gennemsnitstal 43 procent.

Det skriver kampagnen Verdens Bedste Nyheder i en pressemeddelelse mandag.

Vi får primært vores viden fra TV, et billede der tegner sig over hele den Europæiske Unions 28 medlemslande – mere om dem på http://www.eu-oplysningen.dk/fakta/medlemmer/oversigt

Danskerne skiller sig dog ud ved, at hver femte også bliver klogere på situationen i u-landene gennem kampagner, mod kun ni procent på europæisk plan.

Flere bakker op om udvikling

Generelt er europæerne blevet klart mere positive over for udviklingshjælp:

Antallet af europæere, der støtter at udviklingshjælpen skal stige, er vokset med seks procentpoint fra 2013 til 67 procent (71 procent i Danmark), og 85 procent svarer, det er vigtigt at hjælpe mennesker i de fattige nationer.

Mens de unge europæere (15-24 år) generelt er mere positivt stillet over for udviklingsspørgsmål end de ældre, er støtten i Danmark mere jævnt fordelt mellem aldersgrupperne.

Danskerne hjælper i hverdagen

Næst efter de interviewede i Cypern, er flest danskere enige i, at det er effektivt at være frivillig i organisationer, der hjælper i udviklingslande (83 procent mod 75 procent i EU).

De danske svar giver også udslag, når det handler om, hvorvidt vi vil betale mere for dagligvarer og andre produkter for at støtte befolkningen i udviklingslande: 62 procent af danskerne hjælper gerne via indkøbskurven ifølge undersøgelsen, mens gennemsnitstallet i EU ligger på 49 procent.

Undersøgelsen lanceres i forbindelse med, at EU har udnævnt 2015 til European Year for Development – se https://europa.eu/eyd2015/da og http://www.euractiv.com/sections/development-policy/details-emerge-european-year-development-2015-310719

EU sætter hvert år fokus på et udvalgt område, men det er første gang, at emnet rækker ud over de europæiske grænser.

Formålet er at skabe mere opmærksomhed omkring udviklingsspørgsmål og engagere europæerne i de enkelte lande.

Fakta: Hvor kommer tallene fra?

Befolkningsundersøgelsen Eurobarometer er lavet af TNS Opinion for Europa-Kommissionen. Resultaterne bygger på 28.050 personlige interviews på europæisk plan, herunder 1.020 i Danmark.

Se også 

http://verdensbedstenyheder.dk/news/danskerne-scorer-hoejest-i-eu-i-viden-om-udviklingslande