DanWatch: Ingeniører holder øje med slavearbejde – men ser intet

Forfatter billede

Store danske rådgivende ingeniørvirksomheder har forpligtet deres medarbejdere til at indrapportere brud på menneskerettigheder på byggepladser i f.eks. Afrika. Men foreløbigt har ingen haft noget at fortælle, viser ny undersøgelse fra DanWatch.

DanWatch har fulgt op på sidste års afsløringer af Rambølls samarbejde med byggevirksomheder i Dubai, der benyttede sig af moderne slaveri, skriver NGO-vagthunden i en pressemeddelelse fredag.

Efter afsløringerne har Rambøll skrevet ind i sine ansættelseskontrakter og virksomhedspolitikker, at medarbejderne er forpligtet til at gribe ind eller orientere overordnede, hvis de konstaterer brud på menneskerettigheder.

Det har Cowi, Grontmij og Niras også gjort, og dermed har Danmarks fire største rådgivende ingeniørvirksomheder en skarp social og menneskeretlig profil indenfor begrebet Corporate Social Responsibility (CSR).

Til trods herfor har har ingen haft noget at fortælle. DanWatch har foretaget en undersøgelse, baseret på interview med de fire virksomheders CSR-ansvarlige.

Undersøgelsen tegner et billede af en branche, der har haft travlt med at indføre FN’s retningslinjer for social ansvarlighed, Global Compact, men som stadig har meget få erfaringer.

F.eks. vil ingen ingen af dem give eksempler på, at medarbejdere har indrapporteret brud på menneskerettigheder.

Sorterer risikable projekter fra

Virksomhederne har selv flere forklaringer på de manglende indrapporteringer. Søren Vestergaard Andersen, Director Business Process Management hos Grontmij, mener, at det først og fremmest er udtryk for, at de forudgående screeninger har virket.

Man har simpelt hen sorteret de risikable projekter fra. Men han erkender også – ligesom hans kolleger i de andre virksomheder – at medarbejderne er kommet på en svær opgave.

“Sager, hvor folk bliver nægtet en overenskomst, hvordan kan du opdage det? Hvis det er lokal arbejdskraft, der opererer på et andet sprog end dig selv, så skal du jo relativt tæt på for at afdække det,” siger han.

Rambølls administrerende direktør Jens-Peter Saul supplerer:

“Udfordringen er at have den rette viden og adgang til information om projektets partnere. Selv om vi har både politik og procedurer på plads er der altid en risiko for, at vi ikke opdager evt. menneskeretsbrud, fordi informationen ikke er tilgængelig og måske er godt gemt,” forklarer han i et skriftligt svar til DanWatch.

Selv om der er bred enighed om, at medarbejderne er sat på en svær opgave, er der stor variation i, hvor meget træning, virksomhederne tilbyder.

Rambøll fører de ansatte igennem et egentligt træningsprogram, mens eksempelvis Niras udelukkende uddanner ledelsen, der ikke altid har sin gang på byggepladserne.

Man kan læse meget mere og downloade hele rapporten på
http://danwatch.dk/da/artikler/danske-ingenioerer-holder-oeje-med-slavearbejde-men-ser-intet/216