2014 var endnu et skidt år for pressefrihed verden over. Aldrig før har fri, uafhængig journalistik været så hårdt presset som den er i dag.
Den største tilbagegang for ytrings- og pressefrihed fra 2013 til 2014 kunne spores i Østeuropa og Centralasien (Eurasia), hvor restriktive love, der begrænsede pressefrihed og angreb på journalister og aktivister prægede mediemiljøet.
Fremskridt i Ukraine
Trods alle forventninger er den gode historie fra den region i år Ukraine, der gik fra ”ikke fri” til ”delvist fri” på Freedom House’s måleindex for pressefrihed.
”Ukraines medier står i denne tid midt i en dynamisk udviklingsproces, der ofte overses med det overvældende fokus der er på indflydelsen af den russiske propaganda i landet. Det sidste år har budt på medie reformer og vi har endelig fået en landsdækkende public service TV kanal efter 17 år med stats tv,” siger Antonina Cherevko, programansvarlig for International media Supports’ arbejde med medier i Ukraine.
Uafhængige stemmer undertrykkes
Kun en ud af syv (14 procent) lever i et land med fuld pressefrihed, viser tal fra organisationen Freedom House.
I resten af verden kontrollerer både regeringer og ikke-statslige aktører de synspunkter, der når ud til den almindelige befolkning.
Uafhængige stemmer der forsøger at tale for demokrati, god regeringsførelse, ansvarlighed og god regeringsførelse, bliver på brutal vis undertrykt, skriver Freedom House i forbindelse med offentliggørelsen af dette års rapport om pressefrihed.
Rapporten undersøger pressefrihed i 199 lande og territorier og rangerer landene alt efter, om medierne er frie, delvist frie eller ikke frie.
Grafen ovenover viser udviklingen i en række lande siden 2010.
Tunesien, Burma (Myanmar) og en række afrikanske lande kan markere fremskridt inden for pressefriheden, mens pressefriheden får det værre i flere øst- og centraleuropæiske lande.
Flere grafer kan findes hos Freedom House.
Drab på journalister
I den østlige del af Ukraine og i langt de fleste andre lande i verden står journalister og helt almindelige mennesker dog i stigende grad ansigt til ansigt med alt fra chikane, voldelige overgreb, dødstrusler og tortur for at ytre sig.
”Den nedadgående kurve for pressefrihed vi har været vidne til over de sidste år med mord på journalister og nye lovgivninger der er sat i verden for at begrænse pressefriheden, kan ikke længere betegnes som blot en tendens,” siger Jesper Højberg, direktør for den dansk-baserede organisation International Media Support (IMS), i en pressemeddelelse.
“Mediernes manglende mulighed for at rapportere frit og uafhængigt er den nye virkelighed vi må forholde os til. Over de sidste fem år, har vi set regeringer i flere lande, der tidligere var på vej mod demokratisk udvikling, vende sig mod de demokratiske principper. Det første offer på vejen er den frie og uafhængige presse,” siger han.
Frihed – også efter vi ytrer os
At turde udtrykke sig uden at skulle frygte hævnaktioner har været det dominerende tema i International Media Supports kampagne #MyFreeExpression som har kørt i ugerne op til Verdens Pressefrihedsdag.
Med over 100 bidrag fra 21 lande fra journalister og folk på gaden fra de fleste afkroge af verden fortæller kampagnen om virkelighedens ytringsfrihed for de der sætter livet på spil og frygter undertrykkelse og censur for at ytre sig.
Således lyder det også fra burmesiske Aung San Suu Kyi, der i kampagnen betegner det centrale ved ytringsfrihed som “det er frihed efter vi ytrer os der er vigtig”
Se billederne hos International Media Support og læs mere om kampagnen og Verdens Pressefrihedsdag.