Djibouti anklagede hurtigt eritreanske tropper for at besætte det omstridte Dumeira bjergområde.
I juni trak Qatar sine fredsbevarende styrker ud af Østafrika i kølvandet på sin egen diplomatiske krise med Saudi Arabien og andre arabiske lande, der har boykottet Doha i golfsamarbejdet.
Efter en aftale om våbenhvile fra 2010 har Qatar ellers mæglet konflikten mellem Djibouti og Eritrea.
Djiboutis myndigheder beskyldte Eritrea for at besætte det omstridte stykke land på grænsen og sagde, at Djibouti ønskede en fredelig løsning, men at man var klar til konflikt, hvis det var nødvendigt. Til at begynde med nægtede Eritrea, at man var trængt over territoriet og anklagede i stedet Djibouti for at angribe.
Den dominerende nabo
Etiopien, det største land på Afrikas Horn, som deler grænse med både Eritrea og Djibouti opfordrer sine to naboer til ikke at eskalere konflikten og i stedet løse uenigheden med fredelige midler.
Etiopien er den dominerende nabo til begge de to småstater og 95% af importen til Etiopien går gennem Djibouti. Der er med jævne mellemrum militære sammenstød mellem Etiopien og Eritrea og landene var i krig mellem 1998 og 2000 og er fortsat uenige om grænsedragningen.
Enhver militær konflikt mellem Eritrea og Djibouti giver risiko for at antænde en mere alvorlig og større konflikt i regionen.
På grund af sin geografiske placering mellem Det Røde Hav og Adenbugten samt mellem Afrika og Mellemøsten, blev Djibouti en trofast allieret for USA efter 11. september 2001 i krigen mod terror.
Kina klar til at mægle
EU har også installeret sig med Operation Atlanta (European Union Naval Force Somalia), som bekæmper pirateri ud for Afrikas Horn og som vil sikre, at skibe fra World Food Programme kan levere forsyninger til Somalia.
Saudi-Arabien, der allerede støtter Djibouti med udviklingsbistand og som har store interesser i Djiboutis nabo Yemen, har også vist interesse for at etablere sig militært i det østafrikanske land.
Senest har Kina igangsat samarbejde om en oversøisk flådebase i byen Obock i Djibouti. Officielt betegner Kina basen som et primært logistik engagement på Afrikas Horn. I sidste uge udtalte den kinesiske AU ambassadør, at Kina også er klar til at mægle i konflikten mellem de to stridende østafrikanske lande.