Det fremgår af en pressemeddelelse fra Clean Clothing Campaign:
Clean Clothes Campaign er stolte over at kunne invitere til premiere på dokumentarfilmen ‘DESIGN WITH DIGNITY’ og efterfølgende debat med branchen.
Det sker den 3. februar under Copenhagen Fashion Week i biograf Gloria.
Dokumentarfilmen, ‘DESIGN WITH DIGNITY’, tager os med på en rejse ud i verden, hvor forholdet mellem designtrends og produktionsmetoder undersøges.
For, hvordan laver man egentlig de helt rigtige slidmærker på worn out jeans? Og hvem laver dem? Hvorfor har den tyrkiske fabriksarbejder, Bego, nedsat lungekapacitet? Hvad forklarer den cambodjanske syerske, Sreymoms, mareridt? Og hvordan arbejder designere, der forsøger, at skabe tøj, produceret på en værdig og bæredygtig måde?
Sammenhæng mellem designvalg og arbejdsforhold
“I modebranchen har man længe talt om bæredygtighed og ordentlige arbejdsforhold for dem der rent faktisk laver tøjet. Desværre går det fortsat alt for langsomt”, siger Tibbe Smith fra Clean Clothes Campaign Danmark.
“Så når vi vælger at vise dokumentarfilmen under modeugen er det selfølgelig for, at stille skarpt på sammenhængen mellem designvalg og arbejdsforhold. Det er helt afgørende at fremtidens designere forstår, at mode ikke kun handler om dem, der skal have tøjet på, men også om dem, som laver det”.
I ‘DESIGN WITH DIGNITY’ møder vi designere, menneskerettighedsaktivister, syersker og arbejdere og ser produktionsstederne.
Designerens ansvar
Dokumentaren giver et klart billede af, hvordan designeren har både ansvar og mulighed for at spille en positiv rolle for syersker og miljø, når et nyt stykke tøj udvikles og sættes i produktion.
Fx ved at benytte økologisk bomuld dyrket uden sprøjtegifte.
“Mange af de design trends vi har set gennem tiden er farlige, som fx det, at du kan købe jeans, der allerede har slidmærker fremstillet med sandblæsning”, fortæller Tibbe Smith, og fortsætter:
“Den trend har fået fatale menneskelige konsekvenser for arbejderne i produktionen. Bare i Tyrkiet er mere end 1000 af de arbejdere, der har lavet slidmærker på jeans, blevet diagnosticeret med lungesygdommen silikose”.
Efterfølgende debat
I forlængelse af dokumentaren afholder Clean Clothes Campaign debat med relevante interessenter fra modebranchen om udfordringer og løsninger, for dem, der vil skabe bæredygtig og social ansvarlig mode – design with dignity.
“Vores håb er jo, at fremtidens designere ikke kun skal kunne sætte dagsordenen på bøjlerne i butikkerne, men også sikre, at vi når dertil på en værdig måde. Sådan er det desværre langt fra i dag. Det skal vi have ændret på”, siger Tibbe Smith.