Donormøde om Sudan i Oslo – Danmark vil stille med en halv milliard ved en endelig fred

Redaktionen

Over 30 lande og internationale organisationer mødtes 27.-28. september i Oslo for at drøfte støtte til at modvirke den alvorlige humanitære krise i Darfur og forberede genopbygning af Sudan efter en fredsaftale.

Det var første gang, repræsentanter for Sudans regering mødtes med både oprørsbevægelsen i syd SPLM og de 2 oprørsbevægelser i Darfur SLM og JEM. Kommer en fred efter fredsforhandlingerne, der genoptages den 7. oktober, vil der hurtigt blive indkaldt til en stor donorkonference, hvor genopbygningen af Sudan skal planlægges, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

Darfur-krisen kræver fortsat international indsats- yderligere dansk hjælp er på vej. FN rapporterede på mødet, at mange mennesker i Darfur allerede er blevet hjulpet over de seneste måneder. Men næsten 2 millioner har fortsat behov for hjælp til mad, husly og sikkerhed de kommende måneder. FN appellerede kraftigt til alle donorer om at give yderligere støtte. Danmark forbereder yderligere humanitær hjælp.

Sikkerhed og beskyttelse de største problemer
Deltagerne sendte et stærkt signal til parterne i Darfur om omgående at overholde alle forpligtelser indgået siden våbenhvilen 8. april. Manglende sikkerhed er fortsat det største humanitære problem, og der blev udtrykt alvorlig bekymring for rapporter om fortsatte overgreb.

Den Afrikanske Union fik støtte til sine mæglingsbestræbelser og planer om en styrkelse af observatørmissionen i området. Parterne i konflikten forpligtede sig til at samarbejde med observatørmissionen og genoptage fredsforhandlinger i Abuja.

Fælles plan fremlagt af Sudans regering og SPLM
Regeringen i Khartoum og SPLM fremlagde i fællesskab prioriteringer for indsatsområder efter indgåelse af en fredsaftale for hele Sudan, såvel de helt umiddelbare behov, herunder tilbagevenden af de næsten 5 millioner flygtninge og internt fordrevne, som den længerevarende genopbygning og etablering af nye og fælles strukturer.

Samarbejdet er resultatet af en fælles planlægningsproces etableret i Kenya under regionalt afrikansk (IGAD)-lederskab og med støtte fra bl.a. FN og Verdensbanken. En proces, som betyder, at parterne vil være klar til at fremlægge en samlet udviklingsplan, den dag en fredsaftale underskrives.

Deltagerne understregede behovet for en hurtig afslutning på fredsforhandlingerne. Der var bred enighed om, at Darfur-konflikten skulle løses inden for en samlet fred for Sudan. Sudan skulle udnytte den internationale bevågenhed, som landet havde for tiden.

Med en fredsaftale mellem regeringen og SPLM vil grundlaget for en national løsning, herunder i Darfur, være kommet et stort skridt nærmere. Donorerne forpligtede sig til at arbejde for en velforberedt, koordineret og prioriteret indsats i Sudan.

Dansk indsats ved fredslutning
Den danske regering har med lanceringen i august af de udviklingspolitiske prioriteringer for de kommende 5 år “Sikkerhed, vækst og udvikling” lagt op til et omfattende dansk bidrag til genopbygning af Sudan efter en fredsaftale.

500 mio. kr. vil blive afsat til indsatser omfattende bl.a. nødhjælp, integration af flygtninge og fordrevne, god regeringsførelse og respekt for menneskerettigheder samt konkrete genopbygningsindsatser.

Kilde: www.um.dk