Dyb politisk strid om Dalai Lamas besøg i København

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Regeringen kritiseres hårdt for ikke at ville møde Dalai Lama, når Tibets åndelige leder den 11. og 12. februar kommer til Danmark. En stribe partier er vrede og selv i det radikale bagland rumler det, skriver Jyllands-Posten lørdag.  

Det er “hyklerisk”, at Helle Thorning-Schmidt (S) ikke vil mødes med Dalai Lama, selv om hun lovede det, før hun blev statsminister, lyder kritikken fra både Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten.

Udenrigsordfører Søren Pind (V) kalder det “et løftebrud”, mens Nikolaj Villumsen (EL) bruger udtryk som “slapt og pinligt”.

I 2009 sagde Helle Thorning, at hun som statsminister ville mødes med Dalai Lama. Nu kommer han til byen, og regeringen vil ikke møde ham. 

Det skaber også ballade i udenrigsminister Martin Lidegaards radikale bagland.

“Det er forkasteligt, at man ikke vil møde et religiøst overhoved, der har fået Nobels Fredspris”, siger Gustav Sieg Sørensen fra de radikales hovedbestyrelse.

Også Radikal Ungdoms formand, Christopher Røhl Andersen, opfordrer regeringen til at møde den snart 80-årige lama.

Lidegaard fastslår, at Danmark opfatter Tibet som en del af Kina, og at den bedste måde at fremme menneskerettigheder på er via en “løbende kritisk dialog”.

Støttekomiteen for Tibet har opfordret både Thorning og Lidegaard til at modtage den landflygtige tibetanske buddhistleder. 

I 2009 lagde kineserne Danmark på is, da dav. statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødtes med Dalai Lama på Marienborg, noterer Jyllands-Posten.

Tibet har været besat af Kina i over 60 år.

DR-korrespondent: Skyldes erhvervsinteresser

“Danmark er et land, der har prioriteret erhvervsinteresser frem for at hæve den moralske fane over for Kina”, vurderer Philip Khokhar, der er DR Nyheders Asien-korrespondent og bor i Beijing.

“Jeg er ikke i tvivl om, der ville komme en voldsom reaktion, hvis en dansk minister mødtes med Dalai Lama. Kina holder øje med, hvad Danmark foretager sig i den her sag, og det ved den danske regering godt, siger han ifølge DR online lørdag.

“Det kan være alt – lige fra fordømmelse til at Kina lukker for samarbejde, handel og besøg. Man kan aldrig forudse, hvad kineserne finder på, men det kunne være at aflyse et ministerbesøg. Det kunne være en handelsaftale, der ikke blev godkendt, eller at en virksomhed lige pludselig blev straffet”, anfører Khokhar.

I 1997 forsøgte Danmark at sige fra over Kina. Dav. udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) fremsatte en resolution i FNs menneskeretskommission i Geneve, der kritiserede Kina.

Den blev dog ikke vedtaget, og året efter var der heller ikke opbakning fra andre EU-lande.

Siden har det været småt med kritik fra dansk side, vurderer Khokhar. Også selv om regeringen selv siger, at den er i en “løbende kritisk dialog med Kina”.