Ekspert: Intervention i Syrien ulovlig ifølge folkeretten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Meget tyder på, at en koalition af vestlige lande med USA i spidsen vil gribe militært ind i Syrien efter giftgasangrebet forleden. Men uden FN-mandat er et militært indgreb ulovligt, siger ekspert i folkeret til DR online onsdag.

Skal et sådant indgreb leve op til folkeretten, må der være et mandat fra FN bag. Og det kan der kun komme, hvis de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd – USA, Frankrig, Kina, Storbritannien og Rusland – bliver enige. Et scenarie, der er mere end svært at forestille sig.

Derfor vil en militær intervention være ulovlig, konstaterer Anders Henriksen, ekspert i folkeret og leder af det juridiske fakultet på Københavns Universitet:

“Der er en politisk virkelighed og en retlig virkelighed. Den retlige virkelighed er den enkle, at vi kan gå i krig, hvis vi har et mandat fra FN, eller hvis eksempelvis Syrien angriber et andet land”, siger han til DR online.

Billeder og videoer af lidende børn og voksne efter angrebet med giftgas i en Damaskus-forstad har bragt det internationale samfund i alarm.

Mange opfatter FN som beskytter af udsatte og truede befolkninger, men det er en misforståelse, påpeger Anders Henriksen.

“FN-pagten handler ikke om at redde kvinder og børn i den forstand, som vi gerne vil have den til. Pagten handler om at skabe stabilitet og om, at de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet ikke ryger i totterne på hinanden”, anfører Anders Henriksen.

“Problemet er, at der ikke står noget i pagten om, at kemiske våben er en anledning til at angribe et land”, føjer han til.

FN-pagten trådte i kraft i oktober 1945 efter at være ratificeret (folkeretligt bindende undertegnet, red.) af de fem faste medlemmer af Sikkerhedsrådet.

Røde Kors: Tænk på konsekvenserne

En vestlig intervention i Syrien risikerer at sende endnu flere ud af landet, vurderer generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl.

“Man risikerer, at de millioner af fordrevne, der har følt, at de har haft et helle i dele af Damaskus, vil begynde at flygte. Så vil der opstå en kæmpe flygtningestrøm”, siger han til DR Nyheder.

“Der er ganske kort til den libanesiske grænse fra Damaskus. Millioner kan tage vejene og flygte ud af landet, og så vil situationen blive fuldstændig uoverskuelig”, anfører Ladekarl.

Røde Kors er en af de få hjælpeorganisationer, der har adgang til at hjælpe folk i Syrien lige nu. Anders Ladekarl betegner situationen som pest eller kolera:

“Hvis man ikke griber ind, risikerer man at angrebene med nervegas fortsætter. Hvis man griber ind, risikerer man at forstærke en konflikt, der fører til endnu flere flygtninge på kort sigt”.

Han håber, at Vesten har overvejet konsekvenserne for civile inden et eventuelt angreb.