Embedsmænd: Grundlaget for Irak-krigen var politisk bestilt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det var politisk bestillingsarbejde, da jurister i udenrigsministeriets folkeretskontor i 2003 erklærede dansk deltagelse i Irak-krigen for lovlig. Det fortæller flere jurister nu i bogen “Mørkelygten” af den prisbelønnede DR-journalist Jesper Tynell, skriver dagbladet Information lørdag. 

“Der blev sagt: Kom nu ikke og sig, at det ikke kan lade sig gøre. Så markant var ønsket. (…) Det fremgik ganske klart, at det var ønsket fra højeste sted i (VK)-regeringen”, siger en af de involverede embedsmænd, der ligesom sine kolleger citeres anonymt i bogen.

“Vi skulle ikke komme og sige, at det ikke kunne lade sig gøre. Og det er klart, at med det i baghovedet så var der ingen tvivl om, hvad facit skulle være”.

Udlægningen fra embedsmændene står i skarp kontrast til den dav. VK-regerings forsikringer om, at der var tale om en strengt juridisk vurdering, da udenrigsministeriet i et afgørende notat konkluderede, at krigen var folkeretligt lovlig.

Dav. udenrigs-minister Per Stig Møller (K) understregede eksempelvis over for Folketinget, at der var tale om embedsmændenes ærlige overbevisning.

Regeringen fik klar besked om tvivlen, understreger embedsmændene, men det fik hverken Folketinget eller offentligheden at vide, skriver Information.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra dav. statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Udenrigsministeriet henviser til den undersøgelseskommission, der skal redegøre for, på hvilket grundlag regeringen i 2003 besluttede, at Danmark skulle deltage i krigen i Irak, anfører bladet.