En uge med verdensmål

verdensmal_fn_5
Laurits Holdt

30. januar 2023

På denne tid om otte år bøvler mange af os med at huske at skrive 2031 og ikke 2030 i datofeltet på de blanketter, som nok også til den tid skal udfyldes. Men mon ikke vi klarer det? Noget vi nok ikke kommer til at klare lige så godt, er at nå Verdensmålene.

I hvert fald er flere danske civilsamfundsorganisationer, som beskæftiger sig med verdensmålene, bekymrede. Det fik ni af dem til at skrive følgende i december 2022:

”Det er bekymrende, at skiftende regeringer har brugt Verdensmålene som krymmel frem for at gøre det til selve kagebunden for deres politik og handling.”

Læs mere: Halvvejs til 2030 – og så langt fra målet

FN’s verdensmål for en bæredygtig udvikling blev vedtaget i 2015 med enorm tilslutning blandt FN’s medlemslande. De 17 mål om blandt andet at afskaffe ekstrem fattigdom, sikre rent vand til alle og stoppe ødelæggelserne af miljøet, skulle indfries senest i 2030 – altså på 15 år.

Vi er omtrent halvvejs på tidslinjen mellem 2015 og udgangen af 2030, og hverken på verdensplan eller i Danmark går det fantastisk med at nå alle målene, så det haster med at gøre noget.

Det bliver der sat fokus på i den kommende uge, hvor ’Verdensmålsugen’ løber af stablen i København – fra tirsdag 31. januar til og med fredag den 3. februar.

Verdensmålsugen sætter Danmarks nye Folketing og samfundets beslutningstagere stævne for at kaste lys på de handlinger, omstillinger og investeringer, der skal til for at bringe os tættere på Verdensmålene.

2030-panelet, Global Compact Network Danmark, Altinget og Tænketanken Mandag Morgen er derfor gået sammen om at afholde Verdensmålsugen hvert år indtil 2030. Det skal ’give samtalen om Verdensmålene et markant og forpligtende løft og sikre et både bredere og dybere engagement af politikere, virksomheder, organisationer og civilsamfund i Verdensmålene,’ som det udtrykkes i programmet.

Arrangementet finder sted i København K i hhv. Fællessalen på Christiansborg og Eigtveds Pakhus hos Udenrigsministeriet. Det vil også være muligt at deltage digitalt, da alle taler, debatter og arrangementer livestreames og lægges ud som videoer på denne side og Altingets facebookside. Hvis man vil deltage personligt skal man melde sig til her – hvor man også kan se det samlede program.