Et liv for børns ernæring

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fødselaren har primært virket som professor i børneernæring og kom efter uddannelsen til læge i 1978 til Botswana i det sydlige Afrika, hvor han arbejdede to år som Regional Medical Officer (1980-1982).

Meget mere om det enorme diamantrige land med kun to millioner indbyggere, hvor især Mellemfolkeligt Samvirke var aktiv med bistand, på https://en.wikipedia.org/wiki/Botswana

Kim Michaelsen gik senere over til helt at hellige sig forskningen i børns ernæring, især i de første leveår, både i industrilande og u-landene. Centrale felter var her betydningen af amning og overgangskost for børnenes vækst, udvikling og senere risiko for sygdomme.

Derudover har Michaelsen udarbejdet retningslinjer for ernæring i de første leveår i talrige lande. Fra 1995 fungerede han som rådgiver for Sundhedsstyrelsen i Danmark og var bl.a. rådgiver for FNs Verdenssundhedsorganisation (WHO) og Børnefonden UNICEF om adskillige elementer af børneernæring.

Senest var han i 2015 inviteret til at holde åbningsforedraget på et møde i den indiske storby Mumbai (Bombay) arrangeret af UNICEF og delstatsregeringen i Maharashtra.

Kim Fleischer Michaelsen opbyggede og var leder af sektionen “Børne- og International Ernæring” på Institut for Idræt og Ernæring, som især beskæftiger sig med børns ernæring i industri- og u-lande.

1. juli 2015 overtog professor Christian Mølgård ledelsen.

Fødselaren modtog i fjor Kong Christian IX og Dronning Louises Hæderslegat på 100.000 kr. for sin årelange indsats i forskning om børns ernæring.