Et smukt ansigt. Usynlig vold?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

”Nej til Vold mod Kvinder” er titlen på den udstilling, som fredag åbnede i Nørrebrohallen, og som kan ses december måned ud. Heldigvis, for den regnfulde dag havde ikke lokket vældigt mange af huse til åbningen af udstillingen, som er ret speciel.

Af Lis Garval, Journalist og medlem af U-landsnyts redaktionsledelse

Den er bygget op omkring den årlige reklamekonkurrence ”Create 4the UN”, der arrangeres af FN’s regionale informationskontor for Vesteuropa (UNRIC), og som i år havde temaet ”Nej til Vold mod Kvinder”. På udstillingen vises bl.a. den reklame, der vandt konkurrencen, og et beskedent udvalg af danske og internationale bidrag.

I år har konkurrencen tilmed en dansk vinder: Den grafiske designer Trine Sejthen. Hun vandt konkurrencen med et billede af sin veninde Heidi. Et smukt portræt af en smuk kvinde med teksten, Violence is not always visible, og dermed sætter hun fokus på den ofte skjulte og tabubelagte partnervold.

Trine Sejthen fortalte i sin takketale, at hun var blevet grebet af den alarmerende statistik, som siger, at en ud af tre kvinder enten er eller vil blive udsat for overgreb: ”Ofte hører man ikke om volden. Ofte er den usynlig. Ingen skrammer eller blå øjne. Man ser sig omkring og tænker: Hvem? Hvordan kan det ikke være vigtigt”.

Hvorfor en reklame-konkurrence? Fordi ”reklamen i dag er et meget vigtig i led i vores kommunikation. Et billede kan sige mere end 1000 ord”, som Arni Snævarr, UNRIC forklarede i sin åbningstale.

Han fremhævede vold mod kvinder som et universelt problem, et tema, som også Jørgen Estrup, formand for FN-forbundet havde med i sin tale. ”Vold finder sted både lokalt og globalt og skal løses begge steder”. Han understregede – med henvisning til vinderbidraget – at vold ikke altid er synlig, men kan være f.eks.psykisk.

Ligestillingsminister Manu Sareen pegede som hovedtaler på, at vold mod kvinder findes i alle samfundslag, at den er kulturelt betinget, og at holdningen til vold derfor kan ændres. Det ligger ikke i mænds DNA, at de skal øve vold mod kvinder.

”Vold mod kvinder er bare ikke acceptabelt. Vi skal begynde fra bunden – skal have fat i børnene – og lære dem, at man slår ikke på et andet menneske”.

Og han satte streg under, at “bekæmpelse af vold mod kvinder er på regeringens dagsorden. Det er på min dagsorden”.

Janice G.Førde, forkvinde for Kvindernes U-landsudvalg (KULU), sluttede rækken af åbningstaler med at ”se udstillingen som et led i den igangværende internationale 16-dages kampagne mod vold mod kvinder”. Kampagnen slutter den 10. december, den internationale menneskerettighedsdag, og hun understregede, at vold mod kvinder er en af de groveste menneskerettighedskrænkelser og samtidig en af dem, der sjældent ender i retten.

Bag udstillingen står FN-forbundet og Kvindernes U-landsudvalg i samarbejde med Minister for Ligestilling, UNRIC og 2200Kultur. Udstillingen flytter i det nye år til Kvindemuseet i Århus.