EU vil afsætte 5 millioner euro, svarende til knap 38 millioner kroner, til at støtte arbejdet i det ministerium i Colombia, der har ansvar for sikkerhed og menneskerettigheder, samt gennemførelsen af aftalen om fælles minerydning.
Colombia er verdens næstmest mineinficeret land efter Afghanistan, og landminer har dræbt eller såret mere end 11.000 mennesker i løbet af de sidste 15 år.
Den aftale blev indgået i marts mellem den colombianske regering og FARC, en milepæl i de igangværende Havana forhandlinger.
Det meddeler EU’s udenrigschef, Federica Mogherini i forbindelse med topmødet mellem EU og Sammenslutningen af Caribiske og Latinamerikanske Lande (CELAC) onsdag og torsdag i Bruxelles.
Her gentog EU sin stærke politiske støtte til fredsforhandlingerne mellem den colombianske regering og De Revolutionære Væbnede Styrker i Colombia (FARC), der blev indledt i oktober 2012 i den cubanske hovedstad Havana.
EU er fast besluttet på at støtte gennemførelsen af en fremtidig fredsaftale, lyder det i en pressemeddelelse fra Kommissionen.
Den arbejder hen imod oprettelsen af en EU-trustfond til støtte for den colombianske post-konflikt fase. Fonden består af bidrag fra EU-budgettet, EU’s medlemsstater og muligvis også andre donorer.
Støtte til tusinder af familier
EU vil yderligere styrke sin langsigtede støtte til at afhjælpe fattigdom og de menneskelige lidelser i de regioner, der er hårdest ramt af den mangeårige konflikt mellem regeringen og FARC.
I tilknytning til topmødet har EU annonceret et nyt program 21 millioner euro, der skal hjælpe Colombia med at overvinde de sociale og økonomiske udfordringer i de konfliktramte områder.
Programmet vil støtte lokal bæredygtig udvikling i fjerntliggende områder, hvor der er ringe eller ingen statslig tilstedeværelse.
Det forventes at øge mulighederne for næsten 2.000 familier, der er afhængige af at kunne dyrke deres jorde, og forbedre levevilkårene for omkring 3.000 oprindelige og afro-colombianske familier, der bor i beskyttede naturområder i blandt andet Amazonas og Stillehavet.
Læs mere på EU’s hjemmeside