Siden starten af 1990’erne har Danmark ydet finansiel og teknisk bistand til Bolivia. Fra begyndelsen har fattigdomsbekæmpelse og menneskerettigheder været centralt og i denne periode på har landet oplevet både markant politisk og social uro såvel som en utrolig økonomisk udvikling og et bemærkelsesværdigt fald i forekomsten af ekstrem fattigdom.
Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Hjørnestenene i samarbejdet har været støtte til vigtige produktive sektorer herunder landbrug, forbedring af miljøhåndtering samt styrkelse af menneskerettighedsbaserede tilgange til udvikling – specielt i forhold til oprindelige folk.
Der er ydet støtte til udviklingsaktører i både den offentlige og den private sektor såvel som til civilsamfundsorganisationer.
Vækst og omfordeling
Evalueringen bekræfter den høje relevans og indflydelse af det danske udviklingssamarbejde med Bolivia.
Det er vigtigt at anerkende den bolivianske udviklingsbanes særegenhed, dog er der imidlertid nogle erfaringer fra evalueringen, som kan inspirere nye programmer i andre lande i udrulningen af strategien for udvikling og humanitær assistance (Verden 2030).
Evalueringen viser, at der er opnået markant fremgang i en række sektorer, hvor Danida har spillet en vigtig rolle.
Høj økonomisk vækst baseret på eksportindtægter fra olie og gas har haft en positiv indflydelse på overordnede levestandarder og fattigdomsreducering gennem de sidste ti år. Mens regeringens politikker har fokuseret på at øge væksten sammen med omfordeling, udgør udfordringen med at kombinere økonomisk udvikling baseret på naturressourceudvinding med effektiv miljøbeskyttelse fortsat en bekymring.
Ulighed mellem kønnene
Adskillige af konklusionerne fra evalueringen er bemærkelsesværdige, især at der har været en relativ høj grad af fleksibilitet i bistanden inden for en kompleks og omskiftelig politisk kontekst, samt at Danida er en frontløber – for eksempel i støtten til oprindelige folks rettigheder, i miljøforvaltningen og i udviklingen af vedvarende energi – og bliver anerkendt for risikovillighed og en vilje til at træde ind i komplekse og ukendte territorier.
Evalueringen er gennemført af Nordic Consulting Group/Orbicon og kan downloades på hjemmesiden evaluering.um.dk.