Fagforeningsarbejde med livet som indsats i Mellemamerika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Jens Kragh, direktør i FTF

Nogle af de fagforeninger, der har det sværest, findes formentlig i Mellemamerika. Mord og overgreb hører til dagens orden. Men der findes modige fagforeningsfolk, som tager kampen op.

Kampen for at forsvare menneskerettigheder og faglige rettigheder.

LO og FTF’s Ulandssekretariat støtter faglige projekter i Mellemamerika. Her kæmper fagforeninger for at blive hørt og det går langsomt fremad. Ulandssekretariatets nuværende program for støtte udløber i 2013, men et nyt er på vej.

Og der er behov for det. Udover mord og overfald på fagligt aktive er både regeringer og arbejdsgivere pænt sagt ikke tilhængere af fagforeninger.

Fagbevægelsens Ulandssekretariat har siden 1998 haft projekter i regionen. Faktisk åbnede det første kontor i Guatemala dagen efter, at parterne i årtiers borgerkrig underskrev en fredsaftale.

Borgerkrigen i Guatemala og i flere af de andre mellemamerikanske lande ligger en del år tilbage. Alligevel er der ingen tvivl om, at en del af fagforeningernes udfordringer trækker spor tilbage til borgerkrigene.

Programmet omfatter flere lande nu

Ulandssekretariatet har de seneste år udvidet sit program til også at omfatte de to sydamerikanske lande Paraguay og Bolivia. Her foregår fagforeningsarbejdet som i mange andre lande under særdeles vanskelige vilkår.

Ulandssekretariatets programkomite har netop afsluttet et besøg i Mellemamerika. Under besøget havde man selvsagt møder med de lokale partnere, men programkomiteen havde også møder med det regionale ILO-kontor, Den Internationale Faglige Sammenslutnings regionale organisation (TUCA) samt de 2 regionale brancheorganisationer for henholdsvis lærere (EI) og offentligt ansatte (PSI).

Den generelle økonomiske situation i Latinamerika er blevet bedre de senere år. Arbejdsløsheden i byerne er faldet til et historisk lavpunkt på 6,8 procent ifølge en netop udgivet ILO-rapport.

Men ungdomsarbejdsløsheden er på 14,9 procent. Halvdelen af de beskæftigede i byerne er i den såkaldt uformelle sektor, som generelt er præget af dårligt lønnede jobs, midlertidige ansættelsesvilkår og uden social sikring eller arbejdstagerrettigheder.

ILO understreger da også behovet for at skabe anstændige job. Ikke kun for at fremme væksten, men også fordi arbejde er et magtfuldt instrument til at bekæmpe fattigdom og ulighed.

Livsfarligt arbejde til tider

Generelt er lovgivningen præget af regler, som gør det svært at etablere og drive fagforeninger.

Dertil kommer, at mange regeringer er præget af neoliberale holdninger, som er stærkt negative eller kritiske over for fagforeninger, og som kun nødtvungent indgår i trepartsforhandlinger om mindsteløn osv.

Arbejdsgiverne er også stærkt negative eller kritiske over for fagforeninger, og de forsøger generelt på alle mulige måder at forhindre etableringen af fagforeninger på arbejdspladserne. Hvis det alligevel sker, fyrer eller truer man med at fyre dem, som vil melde sig ind i fagforeningerne.

På det mere individuelle plan må det desværre konstateres, at der årligt myrdes en række faglige folk i regionen, eller de overfaldes af forskellige bander. Det sidste skete for Ulandssekretariatets samarbejdspartner i Paraguay.

Han havde netop hævet penge for Ulandssekretariatet i banken, da han blev overfaldet. Han ville imidlertid ikke give slip, men blev skudt i armen og kvæstet på anden vis.

For fuldstændighedens skyld skal det nævnes, at de latinamerikanske lande og ikke mindst landene i Mellemamerika er storleverandører af klager over brud på arbejdstagerrettighederne. ILO´s kritik af disse brud har dog ikke haft synlige konsekvenser.

Langsomme skridt i den rigtige retning

Trods vanskelige ydre vilkår og selvskabte problemer lykkes det alligevel at opnå resultater. Ganske vist går det kun meget langsomt fremad. Men fremad går det.

Ulandssekretariatets program fokuserer bl.a. på tre udfordringer. Demokratisering og social dialog, respekt for arbejdstager- og menneskerettigheder samt fattigdomsbekæmpelse og bedre levevilkår.

Der er mange eksempler på, at denne indsats bærer frugt.

Mest bemærkelsesværdigt er det, at der i Guatemala er indgået en trepartsaftale om mindsteløn, efter at trepartsinstitutionen var ikke-fungerende under den tidligere regering. Der er samtidig etableret en dialog mellem fagforeningerne og regeringen om andre forhold. Så der spores en vis optimisme.

Intern ballade efter aftale

I Honduras, der for få år siden oplevede et militærkup, er der inden for den seneste måned indgået to store trepartsaftaler. En om mindsteløn og en om sociale forhold, herunder anstændigt arbejde.

Desværre har sidstnævnte trepartsaftale givet anledning til en intern ordkrig og magtkamp, der ikke gavner fagforeningerne. Men de er helt klart ved at komme sig efter militærkuppet og det efterfølgende valg og er nu gået i gang med at foreslå kandidater til kommende valg.

Ulandssekretariatets parter har videre markeret sig stærkt om den offentlige velfærd, som er forholdsvis lav, men alligevel under pres. Fagforeningerne kæmper for at bevare velfærden og ikke mindst sikre en bedre kvalitet, – f.eks. på undervisningsområdet og i sundhedssektoren.

Støtter uddannelse og et institut

Læs videre på
http://www.ftf.dk/aktuelt/ftf-nyhed/artikel/fagforeningsarbejde-med-livet-som-indsats-i-mellemamerika

Se mere om Jens Kragh på
http://www.ftf.dk/aktuelt/ftf-nyhed/artikel/portraet-ftf-direktoer-jens-kragh-60-aar-den-1-december

FTF er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte.

—————
Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af forfatteren.