Line Dahlerup Rasmussen, der er læge på infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitets Hospital, fik tirsdag AIDS-Fondets forskningspris, mens Peter Gibbons og Karsten Geisnæs, begge København, modtog AIDS-Fondets informationspris for deres arbejde med kortfilmen Nomansland.
Helle Elena Andersen får hiv-prisen, Christianshavn, for sit mangeårige engagement og sit store arbejde for mennesker, der lever med hiv.
Det oplyser AIDS-Fondet i en pressemeddelelse.
Prisoverrækkelsen fandt sted i AIDS-Fondets lokaler i København tirsdag.
HIV-PRISEN
Helle Elena Andersen får hiv-prisen for sit mangeårige engagement og sit store arbejde for mennesker, der lever med hiv.
Helle Elena Andersen er selv hiv-smittet, og hun har flere gange fortalt åbent om sit liv med hiv i medierne. Der er ikke mange hiv-smittede, som har det mod og den styrke, og hun er dermed med til at sætte et værdifuldt ansigt på, hvordan det er at leve med hiv.
Helle Andersens åbenhed og erfaring med hiv har været en inspiration for mange andre, der lever med hiv. Samtidig forstår hun at rejse en vigtig debat om de udfordringer, der er ved at leve med hiv i dag.
Helle Andersen fortjener AIDS-Fondets hiv-pris, fordi hun gør et kæmpe stykke arbejde. Hun er en ildsjæl, og så har hun en styrke og en energi, der gør en forskel.
FORSKNINGSPRISEN
Line Dahlerup Rasmussen har de seneste fem år forsket i mange af de almindelige sygdomme, som rammer mennesker, der lever med hiv.
Det drejer sig om blodpropper i hjerte og hjerne, grå stær, sukkersyge og årebetændelse.
Derudover har Line Dahlerup Rasmussen undersøgt medicin forbruget af bl.a. kolesterolsænkende midler og psykofarmaka.
Overordnet tyder Line Dahlerup Rasmussens forskning, der er publiceret i estimerede tidskrifter, ikke på at mennesker med hiv bliver gamle før tiden, og hvis de gør bærer rygning en meget stor del af ansvaret.
Line Dahlerup Rassmusen har skrevet ph.d. og netop indleveret sin disputats.
INFORMATIONSPRISEN
Peter Gibbons og Karsten Geisnæs for kortfilmen Nomansland. Filmen er en nutidig beretning om hiv, der på 36 velfortalte minutter kommer omkring temaer som homofobi, selvmord, misbrug, sex og behovet for kærlighed.
Peter Gibbons og Karsten Geisnæs har, som de selv siger, arbejdet ud fra den præmis, at man i dag ikke dør af aids, men af manglen på kærlighed. Hermed sætter de fokus på omverdenens manglende accept eller direkte fordømmelse af mennesker, som lever med hiv.
Filmen er professionel, og den har ikke mindst på grund af Peter og Karstens store arbejde opnået stor anderkendelse både herhjemme og i udlandet, ligesom den har vundet fine priser og nomineringer.
Peter Gibbons og Karsten Geisnæs fortjener AIDS-Fondets informationspris, fordi de har investeret deres arbejde, kræfter, netværk og ikke mindst deres hjerter i at skabe en ny og vedkommende film om hiv, skriver AIDS-Fondet i sin pressemeddelelse.