Flere lande driver udviklingsarbejde fra rummet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Lande som Indien, Brasilien og Etiopien har indledt et rumkapløb, der blandt andet handler om muligheden for at kortlægge sygdomme, grundvand og jordbrug fra rummet, skriver svensk udviklingsmagasin.

Rumsonder og satellitbilleder skal fremover være med til at løse udfordringer inden for udviklingsarbejdet.

I hvert fald har flere lande indledt et rumkapløb i udviklingens tjeneste, skriver det svenske magasin OmVärlden.

Fjernanalyser fra rummet og målinger foretaget ved hjælp af satellitter kan være med til at løse en række samfundsproblemer, mener man i Indien, der i alt har sendt 74 satellitter i kredsløb om Jorden siden 1969.

”Vi havde fra starten som mål, at satellitterne skulle være mangesidige og udvikle samfundet,” siger professor U.R. Rao, som har været en del af den indiske rumorganisation ISRO siden begyndelsen i 1969.

Han fortæller, at satellitterne har været med til at koble ellers isolerede lokalsamfund sammen med det øvrige samfund via radio, tv og telefon.

Blandt andet har mere end 300.000 bønder modtaget fjernundervisning om kunstvanding, mens geodata fra satellitterne har øget chancerne markant for, at man finder grundvand ved en brøndboring.

Fjernoplysning om medicin giver vigtig information til fjerntliggende områder, hvor der er mangel på specialuddannede læger, og vejrsatellitter har forbedret forudsigelserne om, hvornår monsunregnen kan forventes at falde – noget der kan påvirke Indiens bruttonationalprodukt (BNP) med mellem to og fem procent årligt, skriver OmVärlden.

Læs hele artiklen hos OmVärlden