Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet og Røde Kors deles om 15. milloner kroner, som regeringen har bevilget til at hjælpe de fordrevne i den nordlige del af Irak. Midlerne skal bl.a. bruges til vintertøj, nødhjælp og vandforsyning.
Den danske regering har bevilget 15 mio. kr. til internt fordrevne i det nordlige Irak, og onsdag har handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) fordelt pengene mellem tre danske nødhjælpsorganisationer – Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet og Dansk Røde Kors. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse onsdag.
”Danske nødhjælpsorganisationer oplever stor efterspørgsel fra deres lokale partnere i det nordlige Irak og har derfor hårdt brug for flere midler. De danske nødhjælpsorganisationer er kendt for at være yderst effektive og spiller alle en vigtig rolle i det humanitære arbejde i det nordlige Irak. Det er jeg glad for at kunne bakke op, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen og tilføjer:
”Vi har oplevet en overvældende respons fra det international samfund på den humanitære krise i Irak, og FN-systemet står lige nu godt rustet til at håndtere krisen.”
Sådan fordeles pengene
Dansk Flygtningehjælp er centralt involveret i nødhjælpsindsatsen i Irak og vil bruge 6 mio. kr. på uddeling af vinterudstyr, nødhjælpspakker og kontant bistand til særligt sårbare grupper.
Red Barnet modtager 6 mio. kr. til at uddele nødhjælpspakker og sikre bedre vand- og hygiejneforhold samt tilbyde psykosocial støtte til de udsatte børn i Kirkuk, hvor kun få nødhjælpsorganisationer i dag er til stede.
Dansk Røde Kors vil for 3 mio. kr. bidrage til at forbedre vandforsyning og hygiejne m.v.
Tildelingen af midler til de tre danske organisationer sker på baggrund af en øjeblikkelig ansøgningsrunde med kort ansøgningsfrist.
Ifølge FNs nødhjælpsorganisation OCHA er omkring 1,45 millioner mennesker indtil videre fordrevet i Irak i år. Mellem 200.000-300.000 er fordrevet i forbindelse med terrorgruppen Islamisk Stat/ISILs fremrykning i de seneste fem uger. Mange flygtninge og internt fordrevne står uden hjælp, og mange står uden tilstrækkelig indkvartering, mad, vand og medicin.
En ”level 3-krise”
FN har for nyligt udnævnt krisen i Irak til en såkaldt Level 3-krise, hvilket er den højeste kategori, der findes.
Opgraderingen har betydning for hele FN-systemet og medfører, at der øjeblikkeligt træder et særligt sæt retningslinjer i kraft, som bl.a. giver den pågældende konflikt prioritet over andre i den interne allokering af økonomiske midler og medarbejdere i organisationerne, ligesom ledelses- og koordinationsindsatsen styrkes.
På nuværende tidspunkt er yderligere tre kriser kategoriseret som Level 3, nemlig Sydsudan, den Centralafrikanske Republik og Syrien.