Adgang til frivillig familieplanlægning bør sikres som en menneskeret – og bør være tilgængelig for alle, ikke kun de rige, hedder det i årets ”State of World Population” om familieplanlægning, menneskerettigheder og udvikling.
Rapporten – By Choice, not by chance – der udgives af FN’s Befolkningsfond (UNFPA), fokuserer som titlen siger på kvinders ret til at planlægge deres graviditeter.
Denne rettighed er afgørende både for kvinder og børns egen sundhed og livsmuligheder, og for familiers, lokalsamfunds og landes økonomiske fremgang.
Studier har nemlig vist, at hvis man investerer i familieplanlægning bidrager det til at mindske fattigdom, forbedre sundhed, fremme ligestilling, og hjælpe unge til at færdiggøre skolegang.
Som UNFPA´s eksekutivdirektør Babatunde Osotimehin siger i sit forord til rapporten: “And now there is indisputable evidence that when family planning is integrated into broader economic and social development initiatives, it can have a positive multiplier effect on human development and the well-being of entire nations”.
Hvis en kvinde kan gøre brug af sine seksuelle og reproduktive rettigheder, så er hun også bedre i stand til at udnytte sin andre rettigheder – som for eksempel uddannelse.
Og alligevel antages det, at omkring 222 millioner kvinder primært i de fattige udviklingslande ikke har adgang til pålidelige præventionsmidler, og som derfor er udsat for uønsket graviditet med risiko for komplikationer eller dødsfald i forbindelse med graviditet og fødsel.
”This is inexcusable”, siger eksekutivdirektøren og slår fast, at de, der er ansvarlige for sundhedsydelser, må sikre, at frivillig adgang til prævention er et tilbud, der gives til alle – specielt de fattige.
.
Rettighedsbaseret tilgang
Rapporten gør status 18 år efter, at verdens lande i 1994 blev enige om en banebrydende international aftale i Cairo. Denne aftale – ICPD Programme of Action – fastslår, at prævention skal tilbydes, så par og individer kan udøve deres ret til selv at bestemme, hvor mange børn de vil have og hvornår.
Udviklingsminister Christian Friis Bach ( R ) siger i UNFPAs pressemeddelelse om den nye rapport:
”Jeg er meget glad for rapportens stærke fokus på menneskerettigheder – det helt centrale omdrejningspunkt for dansk udviklingsbistand. Det handler om retten til at bestemme over egen krop. Konkret arbejder vi for at sikre, at alle mænd og kvinder kan træffe informerede valg om egen familie, sundhed og fremtid. Det kræver også, at de får adgang til prævention og andre sundhedsydelser.”
Rapporten fortæller både dybdegående og bredt om behovet for familieplanlægning, f.eks. om de sociale og økonomiske barrierer for familieplanlægning illustreret gennem søskendeparret Brenda på 16 år og Atupele på 18 år, der måtte forlade skolen, da forældrene ikke kunne betale skolepenge og som nu begge er unge mødre.
Der lægges speciel vægt på, hvordan det er de fattigste, befolkningen i landområder og de mest udsatte grupper, som f.eks. unge, der har det største akutte behov for prævention.
Rapporten byder desuden på et væld af nyttig statistik, der underbygger de mere fortællende afsnit.
Man kan læse meget mere, herunder se resumé (executive summery) af rapporten, en video, baggrunds-kits og downloade den i sin helhed på http://unfpa.org/swp
Yderligere oplysninger hos: UNFPA’s Nordiske Kontor: Mette Strandlod, tlf.: 35 46 70 37 og e-mail: [email protected]