40 børn fra den irakiske yezidi-minoritet meldes omkommet som følge af militante islamisters fremmarch i Iraks Sinjar-provins. En humanitær tragedie udfolder sig netop nu i provinsen, siger FN.
Tusindvis af mennesker fra yezidi-mindretallet i Irak er flygtet ud af den irakiske Sinjar-provins, efter militante fra Den Islamiske Stat (tidligere ISIS) i weekenden indledte en offensiv mod provinsen vest for byen Mosul.
Mange har søgt tilflugt i de omkringliggende bjerge, og der er ubekræftede meldinger om massakrer i de landsbyer i det nordvestlige Irak, hvor yezidierne bor, rapporterer BBC.
40 børn meldes dræbt, og det giver anledning til ”ekstrem bekymring”, siger FN’s børnefond, UNICEF, i en pressemeddelelse.
Ifølge UNICEF døde børnene ”som en direkte konsekvens af vold, fordrivelse og dehydrering” i løbet af de seneste dage.
”De familier, der er flygtet, har øjeblikkeligt behov for akut hjælp, herunder op mod 25.000 børn, der er strandet i bjergene omkring Sinjar, og som har akut behov for humanitær hjælp, herunder drikkevand og sanitære faciliteter,” skriver UNICEF-repræsentant Marzio Babille.
Konverter til islam eller dø
Byen Sinjar blev lørdag indtaget af militante fra Den Islamiske Stat.
Jawhar Ali Begg, der er talsmand for yezidierne, fortæller til britiske BBC, at indbyggerne fik valget mellem at konvertere til islam, betale en skat eller blive slået ihjel.
Yezidier praktiserer en ældgammel religion, der kun er udbredt blandt kurderne.
De yderliggående islamistiske grupper betragter yezidierne som djævletilbedere, skriver BBC.
Da Den Islamiske Stat rykkede frem, valgte yezidi-indbyggerne at flygte fra Sinjar frem for at blive i byen for at finde ud af, hvordan islamisterne ville behandle dem.
Tidligere har Den Islamiske Stat udvist en særdeles brutal fremfærd mod religiøse minoriteter.
Omringet af jihadister
En yezidi kontaktede via sin mobiltelefon den arabiske tv-station al-Jazeera fra de bjerge, hvor han og hans familie har søgt tilflugt.
”Vi har brug for hjælp. Der er ingen mad, ingen vand, ingen Peshmerga (kurdiske styrker,red.). Hvis ingen kommer og hjælper os, vil vi være døde om to dages tid,” sagde manden, der ikke vil oplyse sit navn af frygt for Den Islamiske Stat.
”Der er gamle mennesker her, børn. Den Islamiske Stat er syv kilometer herfra, og de siger, at hvis vi ikke kommer tilbage til byen og konverterer til islam, vil de komme herop og begynde at slå folk ihjel. De dræbte vores kvinder og børn.”
Støtte fra Iraks luftvåben
Det er vanskeligt at sætte tal på, hvor mange mennesker der er fordrevet fra Sinjar og det omkringliggende område, men det menes at være op mod 200.000, skriver al-Jazeera.
Sinjar er hjemsted for omkring 150.000 børn, heriblandt et stort antal, der nu er internt fordrevne på grund af jihadisternes fremrykning, oplyser UNICEF.
Også byen Zumar og to oliefelter er nu kontrolleret af Den Islamiske Stat som følge af gruppens angreb på områder, der hidtil har været kontrolleret af det kurdiske selvstyre i nord-Irak.
Den irakiske premierminister, Nouri al-Maliki, har beordret luftvåbnet til at yde støtte til kurderne i deres kamp mod de yderliggående islamister.
Desuden var der tirsdag meldinger om, at de kurdike Peshmerga-styrker har indledt en modoffensiv, men disse oplysninger kunne ikke umiddelbart bekræftes.