Af Yildiz Arslan, U-landsnyt.dk
Egyptiske fodboldspillere kan se frem til lange karantæner og høje bøder, hvis de tager politiske eller religiøse holdninger med på banen. De nye regler kan også ses som et signal til Egyptens anti-autoritære fodboldfan-grupper, de såkaldte Ultras.
De nye regler fra Egyptens fodboldforbund kommer efter at en af landets fodbold-darlings, spilleren Ahmed Abd al-Zaher fra Cairo-klubben Al-Ahly, under en kamp lavede et håndtegn, der symboliserer støtte til det Muslimske Broderskab. Dette skete ved en African Champions League kamp, der blev spillet i Cairo i november.
Spilleren blev efter kampen sat i karantæne og hans kontrakt med Al-Ahly fodboldklubben vil efter sigende ikke blive fornyet.
Et håndtegn imod militæret
Håndtegnet, Abd el- Zaher lavede, blev udbredt i kølvandet på det militærkup, der 30. juni væltede præsidenten fra Det Muslimske Broderskab, Mohamed Mursi. Efter kuppet opstod blodige sammenstød imellem Mursi-tilhængere og det egyptiske militær.
Håndtegnet blev i den sammenhæng et, der på én gang tilkendegav støtte til det Muslimske Broderskab og på samme tid modstand imod det militær, der fik præsidenten væltet.
Det egyptiske fodboldforbunds nye, strammede regler forstås måske bedre, når man zoomer lidt ud og kigger på den rolle, egyptisk fodbold – og ikke mindst de egyptiske fangrupper kaldet Ultras – har spillet i løbet af de oprør, der indledtes i februar 2011.
Ultras og de egyptiske oprør
Cocktailen fodbold og politik er ikke et nyt fænomen i Egypten.
I løbet af 00’erne oprettede fans af de to største egyptiske fodboldhold, Al-Ahly og Zamalek fra Cairo, foreninger for fans, der var særligt dedikerede og klar til at støtte op om deres lokale hold med alle midler – de såkaldte Ultras.
Ultra-grupperne opfattede sig selv som apolitiske, men deres anti-autoritære facon var kontroversiel under Mubaraks diktatur. Fodboldstadierne var for disse die hard-fans et frirum til at udtrykke og opføre sig, som de ville. De var imod alle, der prøvede at begrænse dette frirum.
Det egyptiske regime var selvsagt ikke begejstrede for de nye, vel-organiserede grupper og der var fra starten direkte og ofte voldelige konfrontationer imellem Ultras og det egyptiske politi.
Da oprørene startede i Egypten var Ultra-grupperne således nogle af de eneste, der allerede havde erfaring med at organisere sig i grupper og kæmpe i gaderne imod politiet. De gik med på demonstranternes side og blev en central del af de voldelige sammenstød, der i løbet af 2011, udspillede sig på Tahrir-pladsen.
[video:http://www.youtube.com/watch?v=wOIA-9Giqms&list=UUNIupLY7xOXQAXIjv91h8bg&%2338;index=4&%2338;feature=plcp]
Denne video er fra Al-Ahly Ultras egen youtube-kanal og et godt eksempel på den måde, gruppen bruger stadionkampe, til at udtrykke sig. Klippet viser Al-Ahly Ultras på stadion til en kamp mod holdet Shorta. Ahly Ultras former på tribunen deres logo sammen med forkortelsen ”A.C.A.B.”, der står for ”All Cops Are Bastards”, eller ”Alle politimænd er svin” på dansk. Filmen er uploaded i Januar 2012, inden Port Said-massakren.
Port Said massakren
Begivenhederne 1. februar 2012 på Port Said fodboldstadium bliver af mange set som et grusomt eksempel på, hvor stor en trussel, Ultra-grupperne er blevet for det egyptiske politi.
Efter kampen imellem Al-Masry, som Port Saids fodboldhold hedder, og Al-Ahly fra Cairo, kom fans fra de to hold op at slås. Al-Masry fans overfaldt Al-Ahly fans med knive og køller. Over 70 Al-Ahly-fans mistede livet.
Ifølge flere øjenvidneberetninger gjorde det egyptiske politi på stadion intet for at komme Al-Ahly tilhængerne til undsætning, og under sammenstødet forblev de nødudgange, mange forsøgte at flygte ud af, lukkede.
Ifølge Wael NawaraI, egyptisk aktivist og skribent på nyhedssitet Al-Monitor, så mange begivenheden som en slags hævnakt fra politiets side, en måde at straffe Al-Ahly Ultras på, for deres deltagelse på Tahrir-pladsen.
Al-Masrys første kamp i Cairo siden
26. december starter den nye sæson i egyptisk Premier League. Her mødes Al-Masry og Zamalek i Cairo. Ifølge egyptiske sportsmedier, er det første gang Port Said-holdet spiller i Cairo siden de tragiske begivenheder sidste år.
Det kan sagtens tænkes at det egyptiske fodboldforbund føler behov for at sætte en hård linje overfor spillere som Abd el-Zaher netop nu, for også at sende et klart signal til tilskuerne og ikke mindst Ultras.
26. december vil så vise om fodboldfansene følger forbundets opfordring, lægger deres politiske holdninger af derhjemme og kommer til kampen udelukkende for at se verdens mest udbredt sportsgren.