Folkekirkens Nødhjælp har besluttet at lukke dele af sit program i Irak. Det skete efter en omfattende sikkerhedsvurdering oven på weekendens bombeangreb på en bil i Basra i Sydirak, skriver organisationen i en pressemeddelelse.
Beslutningen betyder, at et stort ammunitionsrydningsprogram lukker helt og personalet sendes hjem. Der er i alt 20 udlændinge ansat i programmerne, heraf er de 14 involveret i ammunitionsrydning. Derimod lukker et større reparations-, vand- og sanitetsprogram ikke. Det drives videre af 70 lokalt ansatte.
De praktiske og administrative opgaver i forbindelse med nedlukningen af programmet klares fra Jordan af det administrative personale.
– Bægeret er fuldt. Hidtil har den største trussel mod vores arbejde været røveriske overfald og tyveri. Det har vi kunnet beskytte os imod. Men lørdagens bombeangreb har markant ændret trusselsbilledet. Selv nok så meget militær og politi ville ikke have kunnet beskytte os mod bombeangreb som dette, siger katastrofekoordinator Lennart Skov-Hansen.
Han har siden angrebet været i løbende kontakt med Folkekirkens Nødhjælps kontor i Basra.
Det var billigt sluppet. Sådan lød konklusionen på de første tekniske undersøgelser af bombeangrebet. Havde sprængladningen været lige så stor som ved tilsvarende bombeangreb, kunne den meget vel have dræbt samtlige i bilen. Bomben var hjemmelavet og fyldt med skruer, bolte og møtrikker, som blev slynget mod bilen på kort afstand.
Der er 3 danskere blandt det udenlandske personale, resten er svenske, britiske, hollandske og canadiske specialister inden for ammunitionsrydning samt vand- og sanitetsarbejde.
Når vand- og sanitetsprogrammet fortsætter, hænger det sammen med, at programmet hovedsageligt beskæftiger lokalt ansatte. Bilerne er neutrale og udgør derfor ikke et oplagt mål for bombefolk, vurderes det.
Ammunitionsrydningsarbejdet kræver specialister Det udføres af udenlandsk personale i samarbejde med det lokale civilforsvar, der i øjeblikket er under oplæring som en del af programmet. De specialudstyrede biler udgør et langt mere synligt mål.
Yderligere oplysninger hos katastrofekoordinator Lennart Skov-Hansen, mobil 29 61 99 05 og informationschef Thomas Ravn-Pedersen, mobil 29 70 06 03