Folkemængde vil beskytte Pakistans tidligere premierminister mod fængsling

Demonstranter har samlet sig foran Imran Khans hjem i Islamabad.


Foto: Muhammet Nazim Tasci/Anadolu Agency via Getty Images
Søren Steensig

22. august 2022

Pakistansk politi har rejst tiltale mod Imran Khan, der var landets premierminister fra 2018 til april i år, hvor han blev afsat efter et mistillidsvotum på grund af landets kriseramte økonomi og beskyldninger om politisk vold.

Siden sin afsættelse har Khan turneret rundt i Pakistan med hård kritik af landets regering og militær. Foran store folkemængder har han beskyldt landets magtelite for korruption og krævet et nyt valg.

Læs også: Afsat premierminister leder protestmarch mod Pakistans hovedstad

I dag er det kommet frem, at pakistansk politi efterforsker Imran Khan i henhold til landets terrorlovgivning, efter han til en demonstration har beskyldt en dommer og en politichef for at have tortureret en af sine nære rådgivere. Det skriver BBC.

Shahbaz Gill er anholdt for mistanke om forræderi. Til en stor demonstration i hovestaden Islamabad i lørdags fremsatte Khan beskyldninger om, at han er blevet tortureret med de to højtstående embedsmænds velsignelse.

“I kan også godt gøre jer klar, vi vil komme efter jer. I burde alle skamme jer,” skulle Khan have udtalt ifølge et vidne i politirapporten, som Al-Jazeera har set.

De ord efterforsker politiet nu som terrortrusler.

I Pakistan indgiver politiet typisk en indledende rapport, inden en dommer tager stilling til, om efterforskningen skal fortsætte.

Politiske støtter og demonstranter lover bål og brand

Imran Khan, der først blev kendt som en stor cricket-stjerne, nyder stadig bred opbakning i befolkningen. Senest overraskede hans parti ved et lokalvalg, hvor kandidaten fra Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) slog forhåndsfavoritten fra premierminister Shehbaz Sharifs parti Pakistan Muslim League (N) (PLM-N).

Imran Khan til et vælgermøde i 2015. (Foto: Qaisar Khan/Anadolu Agency/Getty Images)

Nyheden om efterforskningen er blevet mødt med foragt og trusler fra Khans politiske støtter.

“Hvis Imran Khan bliver arresteret… overtager vi Islamabad,” skriver Ali Amin Gandapur på Twitter. Han var minister i Khans afsatte regering.

Khan har ikke selv udtalt sig om anklagerne endnu. Men foran hans residens i Islamabad har hundredevis af demonstranter samlet sig for at beskytte den kontroversielle politiker, hvis politiet forsøger at pågribe ham.

“De skal køre os over, før de kan nå Khan,” udtaler en af de fremmødte, Sher Jahan Khan, til Reuters.

69-årige Khan mistede sit flertal i parlamentet, efter flere af hans støtter gik over til oppositionen. I marts indgav en koalition af oppositionspartier et mistillidsvotum på baggrund af regeringens dårlige økonomiske resultater, samtidig med de beskyldte Imran Khan for forfølgelse af politiske modstandere.

Khan mener, han er offer for en konspiration mellem landets magtelite og USA.

Pakistans Højesteret har indtil videre givet Imran Khan kaution indtil torsdag, hvor han formentlig skal stilles for en anti-terror domstol i Islamabad.