Torsdag er der endnu en gang kaldt til Folkemøde i Allinge på Bornholm.
Programmet er (som altid) overvældende og mangfoldigt, så i stedet for at forsøge at give et overblik over alle de arrangementer, som kunne være relevante for Globalnyts læsere, har vi spurgt fire deltagere om, hvad de skal opleve og vil anbefale til andre.
De fire er Jakob Sheikh, kommunikationschef for Institut for menneskerettigheder, Lisbeth Pilegaard, direktør i Dansk institut for partier og demokrati (DIPD), Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Danmark og Christine Ravn Lund, forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF)
Jakob Sheikh
Chef for kommunikation og engagement, Institut for menneskerettigheder
Topmøde med de tidligere partiledere, Altinget, torsdag kl. 11.00-12.00
Jeg vil gerne fremhæve Altinget, som i mine øjne har et af de mest ambitiøse folkemøde-programmer med flere scener, live-podcast og et virkelig tungt line-up. Jeg glæder mig især til at høre Anders Fogh Rasmussen og Mogens Lykketoft. Jeg har generelt enorm respekt for folkevalgte politikere, som er langt bedre end deres rygte. Men der sker noget befriende, når de ikke længere er tynget af deres mandat. De tør være mere ærlige og indrømme deres fejl. Senest er der sket det helt utrolige, at selv Fogh har erkendt sin egen fejlanalyse af den russiske magtpolitik de seneste årtier. Det virker frisættende.
Spiralkampagnen: Statens overgreb på grønlandske kvinder, Menneskerettighedsteltet, torsdag kl. 17.00-17.45
Grønland har fyldt pinligt lidt i danskernes bevidsthed. Og på et tidspunkt med virak om folketingstaler på grønlandsk, en nyudnævnt arktisk ambassadør og et anspændt forhold mellem Danmark og Grønland, er konflikterne mellem de to lande værd at sætte spot på. En af dem er den såkaldte spiralkampagne, hvor grønlandske kvinder i en årrække fik opsæt spiral imod deres vilje. En af kvinderne, Henriette Berthelsen, kommer til Folkemødet og fortæller sin historie. Sagen har stadig ikke fået sin afslutning, og vi må ikke lukke øjnene for problematikkerne i forholdet mellem Grønland og Danmark.
Diversitet i journalistikken – hvornår sker der noget?, FRIDAY, fredag kl. 09.15-10.00
Måske er det lidt hovent at fremhæve et event, man selv deltager i. Men fredag skal jeg være med til at diskutere, hvordan den danske mediebranche bliver mere mangfoldig – en diskussion, branchen ikke er i nærheden af at tage fat på for alvor. Misrepræsentationen er slående, og det påvirker mediedækningen, som bliver ensidig og generisk. Alle taber på det, ikke mindst de mange borgere, som ikke kan spejle sig i mediebilledet.
Myter om ghettoloven, Menneskerettighedsteltet, lørdag kl. 13.00-13.45
Siden den såkaldte ‘ghettopakken’ første gang blev fremlagt i 2018, har den forskelsbehandlet borgere og opdelt samfundet. Her møder vi aktivisten Ibrahim El-Hassan, der er født og opvokset i Vollsmose og er beboerformand i Birkeparken, et af de områder, der risikerer nedrivning. Han interviewes på scenen om sit syn på lovgivningen og afliver en række af de myter, lovgivningen desværre bygger på.
Christine Ravn Lund
Forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF)
After a Year of War in Ukraine – what have we learned?, The International Arena, fredag kl. 13.00-13.45
Krigen i Ukraine har påvirket mange af DUFs medlemsorganisationer og deres partnerskaber med unge i Ukraine. Det er tydeligt, når jeg taler med både danske og ukrainske unge, at unge er optaget af genopbygningen. Unge er allerede to skridt fremme og har overvejet, hvordan genopbygningen fx bliver mere tilgængelig for personer med handicap. Derfor virkelig vigtigt, at unge kommer på banen – både i den debat men også i genopbygningen.
Supporting youth in Ukraine and Moldova, Ungdommens Scene, fredag kl. 17.00-18.00
Jeg skal selv moderere dette event, hvor unge frivillige fra ungdomsrådet i Moldova og det Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus deltager. Unge, fred og sikkerhed har fået en helt ny betydning efter krigen og foreningslivet er påvirket af krigen. Derfor ekstra vigtigt at sætte fokus på, hvordan vi kan styrke samarbejdet og styrke sammenhængskraften.
’Verdens største mulighed – unge i udviklingssamarbejde’, Verdensmålenes Telt, lørdag kl. 12:00 – 12:45
Overskrifter siger det hele. Unge er den største generation og er os der kan og skal lave forandringer i hele verden. I panelet sidder to frivillige ungdomsledere fra Ungdommens Røde Kors, som netop er hjemvendt fra Kenya. Som ungdomsleder er man på kursus i DUF og derefter fuldtidsfrivillig i et halvt år – de kommer om nogen med konkrete erfaringer ift. hvilken stor forskel unge gør og verden.
Lars Koch
Generalsekretær, Oxfam Danmark
Climate Action Now – The professor and the activist, I Verdensmålenes Telt, torsdag, 14.00-14.20
Rundt omkring i verden begynder klimakrisens konsekvenser for alvor at mærkes, og det er vigtigere end nogensinde, at rige lande i det globale nord begynder at tage den retfærdige del af ansvaret for den krise, vi har skabt. Med perspektiver fra både nord og syd, kan denne debat forhåbentlig inspirere os til, hvordan vi tackler klimakrisen og styrker vores klimaindsatser.
Netværksmøde: Hvordan skaber vi fremtidens økonomi?, Alliancen Beyond Growths telt, torsdag, 17.15-18.00
Det er et af tidens helt afgørende spørgsmål at diskutere, hvordan vi udvikler en økonomi, der sætter mennesker og miljø i centrum. Klimakrisen er grundlæggende ulige, så hvis vi vil gøre op med global ulighed og redde klimaet, er det helt afgørende, at vi begynder at prioritere menneskers ve og vel, passer på vores planet, og ikke mindst gentænker vores økonomiske system.
Kan private penge skabe bæredygtig udvikling i Afrika?, FN Byen, torsdag kl. 18.00-18.45
Diskussionen om private investeringer i Afrikas grønne udvikling er interessant, for det er vigtigt at overveje hvordan vi bekæmper den stigende fattigdom samtidig med, at vi sikrer finansiering af klimaudfordringerne. På nuværende tidspunkt er det en meget lille del af de private investeringer, der kommer til lavindkomstlande, på trods af, at det er her, der er stort behov for dem – jeg håber denne debat kan kaste lys over, hvordan det kan være.
The Quest for Global South, Europakommissionens telt, fredag, kl. 18:00-18:45
Debatten om hvordan vi skal forholde os til et globalt syd, der ikke længere finder sig i koloniale relationer, er vigtig. Det handler om at balancere sikkerheds- og udenrigspolitik med afkolonisering, samtidig med at vi fokuserer på opbygning og udvikling af demokrati og menneskerettigheder i lande i det globale syd.
Lisbeth Pilegaard
Direktør, Dansk institut for partier og demokrati (DIPD)
No Direction Home: Meet the Exiled Fighting for Freedom, The International Arena, fredag 15:15-16:00
Hvad har en belarusisk rockstjerne, en syrisk journalist og en afghansk kvinderettighedsforkæmper tilfælles? De bor og arbejder alle tre i eksil og forsøger at forbedre rettighederne for den befolkning der lever i de lande, de var nødt til at flygte fra. International Media Support har inviteret mig til at moderere en samtale med de inspirerende aktivister.
Eurovision Song Contest as soft power – quiz edition!, The International Arena, fredag 17:45 – 18:45
Dansk Kulturinstut gentager succesen med deres Eurovision Dragquiz. Sidste år gav den os muligheden for både at opleve Bertel Haarder i en fjerboa, og blive klogere på de kulturpolitiske aspekter af verdens største musikevent. Det bliver sjovt.
Dice and Debate – SNYD og Samtale – EP-kandidaterne om EU, Toga Vinstue, torsdag 18:00-20:00
I år er sidste Folkemøde inden næste EP-valg. Derfor samler Europæisk Ungdom en række af kandidaterne i Togateltet til en omgang SNYD og en debat om deres visioner for unionen.
Supporting Youth in Ukraine and Moldova, Ungdommens Scene (DUF), fredag 17:00-18:00
DUF har i flere år haft tætte samarbejder med ungeorganisationer i Ukraine og Moldova. Nu samler de unge, østeuropæiske aktivister og danske politikere til en samtale om hvordan vi bedst kan støtte de unge i deres kamp for demokrati. Unge og demokrati – så behøver jeg ikke sige mere end at vi gamle må læne os frem og lytte!
A New World Order, The International Arena, torsdag 15:30-16:15
Jeg deltager selv i en spændende samtale med formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Michael Aastrup Jensen, ligestillingsforkæmper, Katja Iversen, samt den svenske og indiske ambassadør til Danmark. Vi skal sammen tale om den nye verdensorden og de udfordringer vi står overfor globalt. Jeg glæder mig til at høre de forskellige perspektiver og ikke mindst se på løsninger.