Forsker: 9 ud af 10 bananarbejdere lever med smerter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Tungt og ensidigt arbejde uden pauser ødelægger bananarbejderes helbred, vurderer BA i ergoterapi, Janeth Vega, efter besøg på plantager.

Af Peter Rasmussen

De arbejdere, der producerer bananer til vestlige supermarkeder, lever et liv med smerter: 9 ud af 10 bananarbejdere har ondt, når arbejdsdagen er forbi.

Det viser undersøgelser foretaget til en bacheloropgave på ergoterapeut-uddannelsen af dansk-colombianske Janeth Vega. Hun har besøgt 15 bananplantager i Colombia og indsamlet oplysninger fra en stor gruppe bananarbejdere.

Over halvdelen af arbejderne har ondt i ryggen, mens mange også har smerter i nakke, hænder og fødder.

Det er ikke mindst tunge løft, ensidigt gentaget arbejde og mangel på restitution, der er med til at give smerter og ødelægge bananarbejdernes helbred.

Få pauser og høj intensitet

Janeth Vegas observationer viser, at en arbejder, der beskærer bananklaser, udfører 12.960 arbejdscyklusser per dag. 4.200 gange drejer han sig for at kaste et 4 kilo tungt bananbundt i et vandbassin.

Andre arbejdere bærer klaser med bøjet ryg på 20 kilo 40-60 meter adskillige gange dagligt på ujævn og glat grund, med rygskader til følge. De mange tons vægt samlet set båret i skæve stillinger, sætter deres præg på helbredet.

“De fysiske faktorer, der påvirker arbejderes muskel-skelet-lidelser, er manuelt betonet arbejde, tunge løft og skub, uhensigtsmæssige stillinger og belastende bevægelser”, forklarer Janeth Vega.

Problemerne bliver forstærket af, at bananarbejderne arbejder længe, med høj intensitet og få pauser.

“Problematikken er ikke kun et colombiansk problem, men vedrører en række lande i Latinamerika, Afrika og i Filippinerne. Der er en samfundsmæssig problematik, hvor vi bør gøre, hvad vi kan, for at hjælpe. Jeg håber mit projekt kan være et skridt på vejen”, anfører hun.

Janeth Vega peger på mere restitution, flere pauser under arbejdet og rotation mellem opgaver som mulige redskaber til at løse helbredsproblemerne.

Der mangler forskning

Læs videre på
http://www.fagbladet3f.dk/nyheder/internationalt/5f20de819e704d3bab180a2315b991db-20130129-bananarbejdere-i-smerter

Peter Rasmussen er medarbejder i 3F – Fagligt Fælles Forbund.

Kilde: Seneste udgave torsdag (30.01.13) af 3Fs internationale nyhedsbrev