Fortæl om u-landsbistanden – ildsjæle på kursus i folkelig forankring

Forfatter billede

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Dansk Blindesamfund og Apostolsk Kirkes Mission virker umiddelbart til at være tre meget forskellige organisationer. Men fælles for dem er et stort internationalt engagement støttet af midler fra Danida gennem hver deres paraplyorganisation.

Og nu mødes frivillige og ansatte fra de tre organisationer med 60 andre fra ligeså forskellige organisationer til et kursus for at styrke arbejdet med frivillighed og udviklingskommunikation. 

Kurset er arrangeret af de tre paraplyorganisationer Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Danske Handicaporganisationer (DH) og Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMRU).

De er alle organisationer, der forvalter hver deres pulje med midler til u-landsarbejde for Danida. Det er midler, der gives til medlemsorganisationerne og deres internationale partneres virke for at skabe en bæredygtig (miljømæssig holdbar) udvikling.

Folkelig forankring – central politisk dagsorden

Folkelig forankring og forståelse for Danmarks deltagelse i det internationale udviklingssamarbejde er en central politisk dagsorden. Det fremgår bl.a. af den udviklingspolitiske strategi, som sidste år blev vedtaget af et stort flertal i Folketinget. Her står der: 

”Vi vil gøre Danmarks udviklingssamarbejde bedre kendt og forståeligt, så en større del af den danske befolkning tager stilling til værdien og relevansen af udviklingssamarbejdet.” 

Som paraplyorganisationer har DUF, DH og DMRU en særlig mulighed for at styrke den folkelige forankring i dansk udviklingssamarbejde, fordi de via deres respektive puljer støtter arbejde udført af organisationer med et bredt folkeligt bagland, anføres det.

”Vore medlemsorganisationer er fordelt over hele Danmark og repræsenterer alt fra spejdere til rollespillere og unge landmænd, og alt arbejdet er båret af unge frivillige. Det betyder, at vi er i en helt særlig position til at skabe engagement omkring udviklingssamarbejde,” siger Kasper Sand Kjær, formand for DUF. 

Oplægsholdere, erfaringsudveksling og konkrete redskaber

For de mange frivillige, som laver internationale udviklingsprojekter under de tre puljer, kan arbejdet med kommunikation og dét at skabe engagement dog ofte være svært at gå til.

For hvorfor skal kommunikationen prioriteres? Hvordan fastholdes de frivillige? Og hvordan griber man opgaverne an? 

På kurset vil eksterne oplægsholdere, tid til erfaringsudveksling og konkrete kommunikationsredskaber give deltagerne svar på disse spørgsmål, hedder det i en pressemeddelelse. 

”Det er en høj prioritet for os at skabe bedre oplysning om det internationale arbejde, skabe større frivilligt engagement og styrke den folkelige forankring. Og vi mener at kurset her er et stort skridt i den rigtige retning,” siger Thorkild Olesen, formand for DH.

Under kurset vil deltagerne dele deres historier, oplevelser og den nye viden på sociale medier under hashtagget #FortælDKaid. 

Forskellige, men med fælles mål

Selv om de tre paraplyorganisationer og deres medlemsorganisationer er meget forskellige, har de også meget til fælles.

Et stort engagement, solide partnerskaber og en indsats, der ofte bæres af frivillige, er fællesnævnere i de mange projekter støttet af Danida gennem de tre puljer. 

De tre paraplyorganisationer er også fælles om en udfordring med på bedste vis at få fortalt de mange gode historier om udviklingsarbejde, partnerskaber og dansk engagement. Derfor er der stor begejstring over det nye samarbejde, som kurset er udtryk for, lyder det.

”Vi er glade for det gode samarbejde, vi har fået op og stå,” bemærker Jørgen Bøytler, formand for DMRU. ”Det er en styrke, når vi på tværs af vore organisationer kan samles under et projekt, der har til formål at styrke den folkelige forankring i det danske udviklingssamarbejde.”

Vide mere?

’Bliv international udviklingskommunikatør og frivilligmobilisator’ holdes den 20.-21. januar på Musholm i Korsør. Kurset er arrangeret og afholdes af DUF, DH og DMRU og er gratis for de 60 deltagere. Disse er alle internationalt aktive i medlemsorganisationer i de tre paraplyorganisationer. 

Om DUF: Dansk Ungdoms Fællesråd er paraplyorganisation for 72 børne- og ungdomsorganisationer i Danmark, som samlet repræsenterer 600.000 danske børn og unge.

DUF arbejder lokalt, nationalt og internationalt for at styrke børn og unges deltagelse og indflydelse i foreningslivet og samfundet. Læs mere på www.duf.dk.

Om DH: Danske Handicaporganisationer (DH) er en interesseorganisation, som arbejder for at fremme vilkårene for personer med handicap og for at personer med handicap har samme muligheder som alle andre i Danmark og i verden.

De 34 medlemsorganisationer i DH har tilsammen over 330.000 medlemmer og dækker alle typer handicap: bevægelseshandicap, psykiske og kognitive handicap, kommunikationshandicap og varige medicinsk behandlede.

DH varetager fællesinteresser for alle medlemsorganisationerne. Læs mere på www.handicap.dk.

Om DMRU: Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMRU) er en paraplyorganisation for 32 danske kirker og kirkelige organisationer, der samarbejder med partnerorganisationer i over 40 udviklingslande. De 32 medlemsorganisationer har tilsammen over 32.000 medlemmer.

DMRUs formål er at støtte udviklingsarbejdet til gavn for verdens fattigste, der gennemføres af DMRUs medlemsorganisationer og deres samarbejdspartnere i u-landene. Læs mere på www.dmru.org

Yderligere information hos: 

Maria Nitzsch Hastrup, kommunikationsmedarbejder hos DMRU [email protected], og tlf. 81 72 40 15