Af Nasrin Billie, journalist
Forud for den internationale Somalia-konference i København var der planlagt et diasporamøde, der skulle have sikret herboende somaliere en åben og fri dialog med de gæstende somaliske myndigheder. Men mødet blev aflyst i sidste time, angiveligt pga. uenighed om lokalitet.
Et vigtigt led i den danske indsats i Somalia er skabelsen af dialog med herboende dansk-somaliere, der hvert år sender millioner af kroner til Somalia for at hjælpe nødstedte slægtninge.
Der står blandt andet i Danidas landepolitik for Somalia, at ”diasporaen” skal engageres gennem ”dialog” og ”konsultationer”.
Desuden har herboende somaliere igennem de seneste fem år kunnet søge om midler til genopbygning og udviklingsaktiviteter i oprindelseslandet ved hjælp af Dansk Flygtningehjælps Diasporaprogram, der er støttet af Danida.
Af disse årsager betragter 40-årige Said Adam, der er aktiv medlem af den somaliske diaspora i Danmark, det lidt som en selvfølge, at når Danmark agerer vært for et internationalt ministermøde om Somalia, så er han og andre fremtrædende medlemmer af diasporaen inviteret til at sidde med ved bordet.
Skuffet over ministeriets håndtering af diasporamøde
Da Said Adam, der til daglig arbejder som IT-administrator hos Metro Service A/S, modtager en orientering via e-mail fra Dansk Flygtningehjælp om et diasporamøde den 18. november, dagen før det internationale højniveaumøde HLPF i København, også kaldet New Deal Compact, undrer han sig noget.
”Jeg havde egentlig ventet, at den somaliske diaspora selv skulle stå for at arrangere diasporamødet i forbindelse med den somaliske præsidents ankomst, mens Udenrigsministeriet blot skulle stå for sikkerheden,” fortæller Said Adam.
Under online-registreringen opdager Said, at tilmeldingen er begrænset til 335 personer, hvoraf de 130 indkvarteres i et tilstødende lokale, hvor de kan følge med i begivenheden fra en storskærm.
”Jeg var meget skuffet. Der er et enormt behov blandt herboende somaliere for at mødes med den somaliske præsident og stille spørgsmål til den somaliske delegation. Det har jeg fortalt Udenrigsministeriet flere gange. Derfor er mit indtryk af Udenrigsministeriet, at de ikke er interesserede i at imødekomme somaliernes behov og ønsker for dialog i forbindelse med den danske, internationale Somalia-konference,” fortæller Said Adam om sin oplevelse af Udenrigsministeriets håndtering af diasporamødet.
Offentlig debat om ”kapring”
I dagene efter registreringen til diasporamødet er begyndt, udspiller der sig en offentlig debat i medierne.
Abdulkhadir Gacal, aktiv medlem af den somaliske diaspora og jobkonsulent i Københavns Kommune, udtaler til netavisen The Copenhagen Post, at Udenrigsministeriet har ”kapret” diasporamødet fra den somaliske diaspora i Danmark.
Gacal revser ministeriet for manglende inddragelse af diasporaen, og henviser til, at lignende diasporamøder i Minneapolis og London havde en bredere forankring i diasporaen med deltagelse af op mod 5000 personer af somalisk afstamning.
Debatten bølger frem og tilbage. Udenrigsministeriet indkalder kort efter til et orienteringsmøde med repræsentanter fra den somaliske diaspora, men mødet resulterer ikke i nogen egentlig løsning, vurderer Said Adam, der var med til mødet.
”Allerede under mødet kunne jeg fornemme, at diasporamødet ville blive aflyst, fordi jeg vidste, at Somalias ambassadør i EU og den somaliske delegation delte vores holdning; det var uacceptabelt at holde et diasporamøde for blot 205 personer,” fortæller Said Adam.
Møde aflyst pga. lokalitet
Det kommer derfor ikke som nogen overraskelse for Said Adam, da diasporamødet bliver aflyst, blot en uge før Somalia-konferencen løber af stablen.
Udenrigsministeriet angiver ingen begrundelse for aflysningen, men henviser blot deltagerne til at rette alle henvendelser om Diasporamødet til Somalias ambassadør i EU, Ali Said Faqi, der fungerer som arrangør for diaspora-delen af programmet.
Udenrigsministeriet spiller kun en rolle i forhold til at udstikke en egnet lokalitet til afholdelse af diasporamødet, lyder det fra højniveaumødets sekretariat. Adspurgt om begrundelse for aflysningen, svarer ambassadøren; ”pga. lokalitet”.
Selfies med præsidenten
Få timer før Somalias præsident, Hassan Sheikh Mohamud, sætter fod i Danmark den 18. november 2014, får Said Adam et opkald fra den somaliske delegation.
Said Adam får besked på at samle en mindre gruppe dansk-somaliere til at byde præsidenten velkommen på Hotel Crowne Plaza i Ørestaden. Opkaldet får han på baggrund af sin tætte forbindelse til repræsentanter fra den somaliske føderale regering.
”Jeg skynder mig at ringe rundt til alle dem, jeg kender. Der kan max. være 25-30 personer tilstede under velkomsten. Det siger sikkerhedsreglementet,” fortæller Said Adam.
Said Adam trykker hånd med præsident Hassan Sheikh Mohamud
Dansk-somalieren er taknemmelig for at have fået lejlighed til at trykke præsidentens hånd. Faktisk betegner han det som et af sit livs største oplevelser, men han vil nu alligevel foretrække et egentlig diasporamøde – af to grunde:
”Jeg er ærgerlig og skuffet på mine landsmænds vegne, fordi de ikke fik den samme mulighed som mig for at møde præsidenten. Og så var der af praktiske årsager ikke tid til at snakke med præsidenten om udviklingen i Somalia, som ligger mig meget på sinde”, slutter Said Adam.
Han opfordrer Udenrigsministeriet til at tage ved lære af dette uheldige forløb og inddrage den somaliske diaspora rettidigt i fremtidige Somalia-relaterede begivenheder.
FAKTA: Ifølge den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik (1. juli 2014) er der 19.163 personer med somalisk baggrund i Danmark.
Journalist Nasrin Billie dækker begivenhederne i forbindelse med det internationale ministermøde, Somalia New Deal Compact, i samarbejde med International Media Support, der arbejder for at støtte somaliske mediers professionelle færdigheder, uafhængighed, sikkerhed og institutionelle kapacitet.