Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) anførte onsdag på et samråd i Folketingets udenrigsudvalg, at han ingen planer har om at droppe den danske millionstøtte til det omstridte klimainstitut, GGGI, i Sydkorea, som Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen, er formand for.
“Forventeligt fortsætter vi med at bidrage til organisationen”, sagde ministeren på samrådet.
De seneste uger har det vist sig, at der har været administrative og finansielle problemer i GGGI. Der har både været tale om meget lukrative rejseregler, store boligydelser og at organisationen har brugt langt flere penge på administration end planlagt.
Også Venstres udenrigsordfører Søren Pind sagde, at han har svært ved at forestille sig, at man lukker kassen i for flere millioner til organisationen (90 mio. kr. hidtil).
Friis Bach gjorde gældende på samrådet, at “alle retningslinjer er fulgt, og at der intet underligt er i”, at Folketinget ikke er blevet informeret om en kritisk rapport om GGGI, som den koreanske rigsrevision lavede sidste år.
Friis Bach mente, at GGGI er en “meget innovativ organisation” og sagde, at der nu er ryddet op, rettet op og strammet op.
Udviklingsministeren har bedt om en redegørelse over hele forløbet i forhold til GGGI, som ventes at komme om et par uger.
Erhvervshensyn spillede ind
Berlingske skriver torsdag, at hensynet til erhvervslivet vejede tungt, da VK-regeringen i 2011 “pressede Folketinget” til at bevilge de 90 mio. til Global Green Growth Institute (GGGI).
Således pressede dav. erhvervs- og økonomiminister Brian Mikkelsen (K) hårdt på for at få en hastegodkendelse fra Folketingets Finansudvalg af bevillingen. I et brev til finansudvalget 4. maj 2011 anmodede Mikkelsen om, at aktstykket godkendes allerede dagen efter, så bevillingen kunne være på plads inden besøget af Sydkoreas dav. præsident, Lee Myung-bak.
“Danmark har stærke kommercielle interesser i at styrke båndene til Sydkorea, som er en markant vækstøkonomi med fokus på grøn vækst. Der er således også en række kommercielle aftaler, der vil blive underskrevet i forbindelse med statsbesøget,” skrev Brian Mikkelsen i brevet til finansudvalget.
Bevillingen til GGGI blev vedtaget af samtlige partier, og Brian Mikkelsen erkender nu overfor Berlingske, at GGGI-støtten blandt andet skulle i stand for at sikre handelsaftaler under statsbesøget i 2011.
Allerede i februar 2011 havde embedsmænd i udenrigsministeriet ellers advaret dav. udviklingsminister Søren Pind (V) om, at man reelt intet kendte til GGGI og burde undersøge organisationen nærmere.
Kun FN-bossen rejser på første klasse
Udenrigsministeriet har indsamlet rejsereglerne for en række internationale organisationer, herunder Verdensbanken og FN-familiens mange medlemmer.
Kun FN’s generalsekretær og vicegeneralsekretær rejser på første klasse (som Løkke Rasmussen). Alle andre gør det ikke
I Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har generaldirektøren mulighed for at flyve første klasse, men han har ikke benyttet dette.
Her er Udenrigsministeriets liste over organisationer, hvor topfolkene ikke må flyve på første klasse.
Verdensbanken
IMF (Den Internationale Valutafond)
UNDP (FN’s Udviklingsprogram)
UNFPA (FN’s Befolkningsfond)
UN Woman (FN’s organ for ligestilling og forbedring af kvinders tilværelse)
UNICEF (FN’s børneorganisation)
WFP (Verdensfødevareprogrammet)
IFAD (Den Internationale Fond for Landbrugsudvikling)
GPE (Global Partnership & Education)
GFATM (Den Globale Fond for Bekæmpelse af Aids, Tuberkulose og Malaria)
UNAIDS (FN’s centrale organisation til forebyggelse og bekæmpelse af HIV og AIDS)
OHCHR (Sekretariatet for FN’s højkommissær for menneskerettigheder)
UNHCR (FN’s Højkommissariat for Flygtninge)
WIPO (Verdensorganisationen for intellektuel ejendomsret)
FAO (FN’s fødevare- og landbrugsorganisation)
Transparency International
Marie Stopes International
IPPF
Heller ikke medlemmer af Folketinget, medarbejdere i staten eller danske organisationer, der støttes af Danida, må flyve på første klasse.
Kilde: Udenrigsministeriet
Se også blog af Knud Vilby på
http://www.u-landsnyt.dk/blog/26/misbruget-omfatter-langt-mere-end-l-kke-fr-dseri
og af Jørgen Harboe på
http://www.u-landsnyt.dk/blog/7/er-gggi-mon-danske-u-landspenge-v-rd