Gaza by fyldt med spildevand efter årtiers værste storm

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Oversvømmelser, der nogle steder har nået to meters højde, tilskrives en kombination af flere ugers kraftig regn og en energikrise forårsaget af blokaden af Gazastriben. Ifølge Human Rights Watch er der risiko for en massiv sundhedskatastrofe.

Gaza har modtaget 75 procent af sin gennemsnitlige sæsonmæssige nedbør over en periode på fire dage. Det er den værste storm set i Mellemøsten i årtier.

Ifølge FNs kontor for Koordination af Humanitære Anliggender (OCHA) torsdag har oversvømmelserne ramt mere end 21.000 mennesker, herunder tusinder, der er fordrevne og har søgt ly på skoler eller hos slægtninge.

Beredskabet i Gaza har derfor ikke været i stand til at håndtere så store mængder regnvand, hvor kontinuerlig strøm- og brændstofmangel har forhindret bestræbelser på at pumpe vandet ud, hvilket har ført til oversvømmelser i flere områder, især i Gaza By.

Blokaden

Det palæ-stinensiske NGO Netværk (PNGO) og lokale menneskerets-organisationer i Gaza bebrejder den israelske blokade (politik), men også de palæstinensiske myndigheder:

”Begge regeringer i Ramallah og Gaza har undladt at tage effektive skridt til at overvinde denne krise og dens konsekvenser”, siger PNGO.

Strømafbrydelser, der i løbet af de sidste syv uger regelmæssigt har varet 12 til 16 timer om dagen, har gjort at mange af Gazas 1,7 millioner indbyggere står uden adgang til rent drikkevand.

De 25 små afsaltningsenheder, der anvendes til at levere vand til omkring 160.000 palæstinensere i Gaza, er også påvirket af mangel på brændstof. Som resultat er deres produktion faldet med 75 procent, siger hjælpeorganisationer og menneskerettighedsgrupper.

Som en konsekvens af militant aktivitet i Sinai har de egyptiske myndigheder lukket de fleste af de tunneler, der har muliggjort indsmuglingen af billigt brændstof til Gazastriben. Siden har Gazastribens kraftværk kæmpet med at skaffe brændstof til en overkommelig pris.

Værket har været lukket siden 1. november, men genåbnede 45 dage senere ved hjælp af donormidler.

Amnesty International kræver at Israel ophæver sin blokade af Gazastriben for at tillade levering af brændstof og andre vigtige forsyninger til det område uden restriktioner.

”Siden juni 2007, hvor den israelske blokade blev strammet, har Gazastribens energi, vand og sanitetsinfrastruktur været utilstrækkelig”, siger organisationen.

Læs hele artiklen:
http://www.irinnews.org/report/99358/powerful-storm-and-power-shortages-fill-gaza-with-waste-water