Selv i en globaliseret verden findes der folkeslag, der lever uden kontakt til den såkaldte ‘civilisation’. Men de gør det, fordi de selv har valgt det.
Det kan man læse meget mere om i bogen ‘Indigenous Peoples in Voluntary Isolation and Initial Contact’, som blev udgivet i juni. Den kan downloades kvit og frit fra IWGIA, en international NGO med fokus på oprindelige folk (link herunder).
Bogen fokuserer på Sydamerika, hvor cirka 200 grupper af oprindelige folk lever i frivillig isolation. De bor især i svært tilgængelige områder langs Amazon-floden eller i tropiske regnskove, og kan med sikkerhed findes i Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru og Venezuela.
Farer fra omgivelserne
Det er af indlysende årsager svært at skaffe viden om disse folkeslag. Ifølge IWGIA er det imidlertid nødvendigt, hvis de fortsat skal kunne leve, som de ønsker. Vi fra det omgivende samfund risikerer nemlig uforvarende at sætte disse gruppers livsgrundlag i fare, eksempelvis gennem ændringer i økosystemet, såsom fældning af et skovområde. Derudover kan det været skæbnesvangert for de isolerede grupper at komme i nærkontakt med outsidere, da selv en almindelig forkølelse kan udvikle sig til en dødelig epidemi for dem.
Indtrængen og passive regeringer
Organisationer som IWGIA er derfor særligt opmærksomme på, hvordan disse isolerede grupper af indianske folk kan beskyttes i fremtiden. Og bogens konklusioner tyder desværre på, at spørgsmålet er presserende. På trods af oprettelsen af beskyttede områder for de isolerede folk i blandt andet Brasilien, Peru og Ecuador, så lider de nemlig alle steder under udefrakommende indtrængen på deres territorier og udbytning af deres naturressourcer. Problemer, som de nationale regeringer alt for ofte forholder sig passive overfor.