Grundfos og UNHCR vil sikre vand til op mod 800.000 flygtninge

Etiopien, Rwanda og Sydsudan er nogle af de lande, der vil få glæde af nye vandsystemer
Foto: UNHCR/Sebastian Rich
Morten Scriver Andersen

14. juni 2022

Hvad kan private danske virksomheder gøre for at hjælpe verdens flygtninge? En hel del, hvis du spørger UNHCR’s særlige klimarådgiver Andrew Harper.

Mandag lancerede UNHCR (FN’s Flygtningeorganisation) et nyt samarbejde med Grundfos Fonden, som ejer den danske pumpeproducent Grundfos. Den danske og den tyske regering er også med. Samarbejdet kan ifølge organisationerne sikre vand til op mod 800.000 flygtninge og handler om at erstatte dieseldrevne vandpumper med soldrevne i seks klimaudsatte områder i Etiopien, Mauretanien, Rwanda, Sudan, Sydsudan og Zambia.

“FN er stadig meget afhængig af, at fragte diesel frem med helikopter. Så fortæl mig igen, at der ikke er muligheder for at gøre en forskel næsten overalt,” siger Andrew Harper fra sin plads i panelet, hvor også Udenrigsministeriet og Grundfos Fonden var repræsenteret.

“Når vi snakker om at gøre en forskel eller engagere os i initiativer mod klimaforandringer eller mennesker, der er fordrevet, så er vi nødt til at snakke om menneskelig værdighed. Det betyder, at vi er nødt til at give dem et sikkerhedsnet for at skabe en tro på, at de har en fremtid i områder, som i stigende grad er udsatte.”

Erfaringer fra Togo og Tanzania

Ved at udskifte dieselgeneratorer med solpaneler kan man reducere både CO2-udledning og luftforurening. Ifølge Grundfos Fonden forventer man en reduktion på 180.000 ton CO2 over en 10-årig periode direkte afledt af samarbejdet, som går under navnet Project Flow. Projektets første 10 millioner dollars forventes at kunne betale for udvikling, installation og vedligeholdelse af 100-160 soldrevne vandsystemer og borehuller.

Grundfos Fonden har tidligere erfaringer med at etablere soldrevne vandsystemer i to små landsbyer i Togo og flygtningelejren Nyarugusu i Tanzania. Sidstnævnte pegede Kim Nøhr Skibsted, direktør i Grundfos Fonden, på som et forbillede.

“Vi tænkte, hvad hvis vi kan kopiere det her projekt (fra Tanzania, red.). Ikke præcis det samme system, men det samme koncept. Den private sektor kan inspirere den offentlige sektor, og den offentlige sektor kan inspirere tilbage og give adgang til os, så vi kan komme ud og lave store forandring. Og det her projekt fra UNHCR var lige, hvad vi manglede,” fortæller han.

Adgangen til udsatte områder kommer blandt andet af UNHCR’s cirka 550 landekontorer rundt omkring i verden.

“Men jeg skal også være ærlig. Grunden til at vi er med i dette projekt, er også, at der måske en dag vil være nogen – om 10-20 år – der opdager, at pumperne har et lille logo, hvor der Grundfos på,” tilføjer Kim Nøhr Skibsted.

Hopper Ikea, Ørsted eller Vestas med på vognen?

Til lanceringen af Project Flow var mange store danske og internationale virksomheder til stede, som for eksempel Ørsted, Vestas, Ikea og Coca Cola. Og UNHCR’s Shirin Pakfar havde da også en udstrakt hånd til de mange virksomheder om hjælp til ikke blot at finde løsninger inden for energi og vandteknologi, men også sundhed, uddannelse, vold mod kvinder m.m..

“Det her er faktisk første gang i UNHCR-regi, at vi har været i stand til at bringe den private og den offentlige sektor sammen for at sponsorere et projekt. Og vi håber virkelig at vi vil være i stand til at kopiere det i fremtiden.”

Da en gæst spurgte Kim Nøhr Skibsted ind til et godt råd om, hvor danske virksomheder skal starte, hvis man gerne vil etablere lignende projekter, svarede han med et smil:

“Lad vær med at interagere med FN-systemet som det første, det kan tage en del af din tid. Jeg tror, det handler om at forsøge at gøre det, der er muligt og i mindre skala. Saml dine egne erfaringer, find ud af, hvad I er gode til og hvor I kan skabe de bedste resultater.”