Den diversitet i den naturlige mangfoldighed, som er grundlæggende for vores fødevarer, forsvinder, lyder det i en ny rapport fra FN’s Fødevarer- og Landbrugsorganisation (FAO).
“Mindre biodiversitet betyder, at planter og dyr er mere skrøbelige over for pest og sygdom. Det stigende tab af biodiversitet til føde og landbrug, forværret af vores fokus på færre og færre arter til vores føde, er en trussel mod vores fødevaresikkerhed og næring”, siger José Graziano da Silva, FAO’s generaldirektør, ifølge en pressemeddelelse fra FAO.
Ud af 6.000 arter, der er blevet brugt til føde i verden, er det mindre end 200, som vi benytter os af i en betydelig grad i vores fødevareproduktion. Blot 9 plantearter udgør hele 66% af de afgrøder, vi bruger i vores kost.
Ikke meget diversitet
Der er altså ikke meget diversitet i grundelementerne i vores kost. Hvad angår kød og mejeriprodukter, stammer det fra blot 40 dyrearter, hvor kun en håndfuld leverer størstedelen af vores kød, mælk og æg.
Derudover er en tredjedel af vores fiskebestande overfiskede, lyder de dystre konklusioner.
Det er noget af et dilemma, at vores fødevarer stammer fra en svindende lille mængde af arter, for samtidigt er tabet af biodiversitet en stor trussel mod vores fødevareproduktion.
“Biodiversitet er afgørende for at sikre den globale fødevaresikkerhed, den underbygger sund og nærende kost, forbedrer levevilkår i landlige områder og styrker modstandsdygtigheden hos mennesker og lokalsamfund”, siger José Graziano da Silva.
“Vi må bruge biodiversitet på en bæredygtig måde, så vi bedre kan reagere på stigende udfordringer med klimaforandringer og producere føde på en måde, som ikke skader vores miljø”, tilføjer han.